Althaia incorpora un microscopi d’última generació per a cirurgies oftalmològiques

S’utilitza sobretot en intervencions quirúrgiques de còrnia, retina i glaucoma 

Microscopi d’última generació per a cirurgies oftalmològiques

Microscopi d’última generació per a cirurgies oftalmològiques / Althaia

Redacció

La Fundació Althaia ha incorporat una tecnologia d’última generació per a les cirurgies oftalmològiques. Es tracta d’un microscopi guiat per Tomografia de Coherència Òptica (OCT), que permet als oftalmòlegs visualitzar les capes de l’ull amb gran precisió durant la mateixa intervenció quirúrgica. L’aparell s’utilitza sobretot en cirurgies de còrnia, retina i glaucoma.

El microscopi permet prendre una imatge instantània de l’anatomia de l’ull similar a la que proporciona una ressonància magnètica o un TAC. Actua com a tomògraf i microscopi a la vegada per oferir a l’oftalmòleg imatges d’alta resolució de zones difícils d’examinar com per exemple la màcula, les estructures retinianes, el nervi òptic o la còrnia. 

Més seguretat

La millora de la precisió que proporciona aquesta nova tecnologia reverteix en un augment de la seguretat de la intervenció. En aquest sentit, l’ús del microscopi guiat per OCT permet confirmar en el mateix moment de la intervenció que el procediment està sent correcte i que el resultat anatòmic és el desitjat, fet que fins ara només es podia comprovar un cop finalitzada la cirurgia. 

La incorporació de l’aparell ha permès introduir una nova tècnica, anomenada implant de segments intracornials, per tractar el queratocon, patologia que afecta la còrnia. Aquesta malaltia provoca un augment progressiu de la curvatura de la còrnia i produeix una pèrdua progressiva de visió. Amb el nou procediment s’introdueixen uns anells semicirculars dins del gruix de la còrnia amb l’objectiu de regularitzar-ne la superfície.

Fins ara, els pacients amb aquesta patologia es tractaven amb altres procediments més invasius o bé es derivaven a centres de l’àrea metropolitana de Barcelona. D’aquesta manera, ara s’eviten desplaçaments

El nou aparell s’utilitza també en els transplantaments parcials de còrnia –intervenció anomenada queratoplàstia lamel·lar– i en les cirurgies de la membrana epirretiniana. 

El Servei d’Oftalmologia d’Althaia realitza a l’entorn de 2.000 cirurgies a l’any entre transplantaments de còrnia, cirurgies de glaucoma, d’estrabisme, oculoplàstica i retina, així com cataractes.