El carrer Nou, exemple de les llums i ombres del comerç de Manresa

Pràcticament, un de cada tres locals d’aquesta cèntrica via estan tancats

Els botiguers creuen que falten pàrquings públics 

Dues botgues tancades al carrer Nou de Manresa

Dues botgues tancades al carrer Nou de Manresa / Sebastián Pulido

Helena Carbonell

Helena Carbonell

Els comerciants de Sobrerroca, plaça Major, Sant Miquel i voltants alertaven el mes passat que amb una botiga menys s’igualaria el pitjor registre de baixos comercials tancats que l’associació comptabilitza cada sis mesos des del 2012. Aquest no és l’únic sector del barri vell que pateix aquest problema. De fet, el carrer Nou, a tocar de la plaça Sant Domènec, és un exemple de les llums i ombres comercials de Manresa amb 13 dels 45 locals tancats, en total un 28,8%. Per tant, pràcticament un de cada tres establiments comercials d’aquest carrer es troba sense activitat. 

El president de l’Associació de botiguers del carrer Nou de Manresa, Jaume Altimiras, creu que bona part de la responsabilitat de la «falta de gent que va a comprar al casc antic» és de l’Ajuntament. Altimiras defensa que l’aparcament és un tema cabdal pel petit comerç perquè «ve molta gent de pobles de la comarca que no volen pagar els pàrquings ni la zona blava». 

Jaume Altimiras explica que hi ha reunions periòdiques amb el consistori, però des del seu punt de vista són «una pèrdua de temps» perquè «la resposta a les propostes sempre és que no». Posa l’exemple de l’aparcament: «vam proposar que almenys la primera hora els caps de setmana fos gratuïta i el primer que ens van dir que la gent s’acostumaria a pagar». 

Aparcar sense pagar

Els botiguers més veterans del carrer Nou entrevistats coincideixen a dir que el fet que es pugui aparcar de forma gratuïta al casc antic és una forma d’incentivar el comerç local

La regidora de Comerç de Manresa, Tània Infante, assegura que «al comerç les places de pàrquing gratuïtes no li serveixen» i afegeix que «la proposta de la zona blava és la més adequada perquè permet la rotació de vehicles». Tot i això, admet que «els preus han de ser assequibles per a tothom». 

A part de l’aparcament, Altimiras assenyala tres temes fonamentals per a la millora del carrer Nou: la neteja de carrers, la seguretat i la il·luminació. 

Pel que fa al darrer punt, assegura que «l’Ajuntament va prometre que al centre històric seríem els primers a tenir llums led i ara som els únics que no en tenim». 

El president de l’associació de botiguers del carrer Nou creu que hi ha massa ambició administrativa pel que fa a la il·luminació d’aquesta via: «aquí volen posar una parafernàlia de llums que fa vint anys que estudien i al final no fan res, necessitem que les coses vagin més de pressa», assegura. 

Deixadesa i inseguretat

La propietària de la papereria «Paparazzi» del carrer Nou, Sílvia Ortega, pensa que el principal problema del carrer és que està molt «deixat». També apunta la seguretat com una de les qüestions que caldria revisar. «Per aquí passen personatges de tota mena i segons l’hora que sigui fa por sortir al carrer», confessa. 

Des que ella va obrir el seu negoci fa cinc anys ha vist com molts comerços han abaixat la persiana de forma permanent. Per Sílvia Ortega, «el centre històric està molt devaluat i l’ambient que hi ha no és gens maco». Considera que en els darrers cinc anys «el carrer ha perdut molt del seu encant». 

Pel que fa als llocs per a deixar el cotxe, Ortega creu que per culpa dels preus «cada vegada hi ha menys gent de la comarca, perquè prefereixen anar a altres ciutats com Vic ja que allà poden aparcar de forma gratuïta i al costat de totes les botigues». 

Tània Infante recorda que el govern municipal es va formar «fa només unes setmanes» i actualment estudien que caldria per reactivar el comerç en aquest sector de Manresa. Pel que fa a la sensació d’inseguretat, la regidora apunta que «es va fer una reunió amb comerciants, Policia Local i Mossos per tractar el tema» i destaca que l’Ajuntament pretén «reivindicar la figura dels agents cívics» per tal de «pal·liar aquesta sensació». 

Subscriu-te per seguir llegint