El vot sobiranista cau però Manresa i Girona en continuen sent capitals

El vot independentista va caure en picat a les dues poblacions a les generals del passat juliol, i de vora el 60 % del 2019 es va passar a prop del 40 %, ara

Recompte de vots a l'escola Les Bases de Manresa a les municipals del passat mes de maig

Recompte de vots a l'escola Les Bases de Manresa a les municipals del passat mes de maig / ARXIU/OSCAR BAYONA

Jordi Morros

Jordi Morros

Manresa i Girona són les ciutats més sobiranistes de Catalunya si es tenen en compte els resultats de les vuit darreres eleccions que hi ha hagut. Tant generals, com al Parlament o les municipals, i també les europees del 2019. Entre les 20 poblacions amb més habitants de Catalunya, Manresa se situa al capdavant del rànquing en percentatge de vots a formacions independentistes en cinc ocasions, i Girona en tres.

En tots els casos, però, per poc marge de diferència. Una cosa més a tenir en compte: a les últimes generals el vot sobiranista va baixar en picat a tot arreu, igual que la participació. També ho va fer d’una forma especialment acusada a Manresa i Girona. A les dues ciutats es va imposar amb claredat el Partit dels Socialistes, el mateix que a Catalunya. S’entenen com a forces sobiranistes Esquerra, Junts i la CUP.

Les poblacions de Sant Cugat, Lleida, Reus i Vilanova i la Geltrú apareixen per darrere de Manresa i de Girona. També s’intercanvien les posicions en funció de la cita electoral.

Evolució del vot independentista a les 20 primeres ciutats de Catalunya

Evolució del vot independentista a les 20 primeres ciutats de Catalunya / Infografia Regió7

Manresa, primera en cinc cites electorals

Manresa es va situar es primera posició a les eleccions al Parlament del 2017, a les europees del 26 de maig del 2019, a les municipals que hi va haver aquest mateix dia, a les eleccions al Parlament del febrer del 2021 i a les municipals del passat mes de maig. Els percentatges al vot sobiranista es van situar entre el 68,78% de les municipals del 2019 i el 53,32 de les municipals del maig passat.

Imatge de les votacions de les generals del passat juliol al pavelló del Pujolet

Imatge de les votacions de les generals del passat juliol al pavelló del Pujolet / ARXIU/OSCAR BAYONA

En totes les eleccions generals, en canvi, Girona ha avançat Manresa pel que fa a vot independentista.

De generals n’hi ha hagut tres des del 2019 fins ara. El 2019 es va votar en dues ocasions. La primera a l’abril. Com que no hi va haver manera de formar govern, s’hi a tornar el novembre. Una repetició electoral que ara mateix no es descarta, tampoc. En tots dos casos encara en plena efervescència del procés. Això va fer que tant a Girona com a Manresa les formacions independentistes s’acostessin al 60 %.

Una situació ben diferent a la que es va viure a les últimes generals del passat 23 de juliol. Entre crides a l’abstenció i que l’efervescència s’ha diluït, el panorama ha canviat. Girona va passar del 58,08 % de vot sobiranista del novembre del 2019 al 38,72. Manresa va passar del 57,27 % al 37,75%. A les dues ciutats va guanyar el PSC. A Manresa i Girona ho va fer Junts, de llarg.

Dues eleccions al Parlament

Al Parlament de Catalunya i ha hagut dues eleccions els darrers anys. Amb les institucions catalans suspeses amb el 155, el president espanyol Mariano Rajoy n va convocar pel 21 de desembre del 2017. Un dijous. A Manresa les formacions sobiranistes van obtenir el 62, 44 %, i a Girona el 62,16%. A les dues ciutats va guanyar Junts, mentre que al conjunt de Catalunya es va imposar Ciutadans.

A les següents, el 14 de febrer del 2021, els percentatges van ser semblants però amb una participació que amb prou feines va superar el 50 %. A Manresa els independentistes van obtenir el 62,29% dels vots i a Girona el 61,02. A Catalunya va guanyar el PSC, i tan Grona com a Manresa, Junts.

Les municipals, amb dinàmica diferent

Les eleccions municipals tenen una dinàmica pròpia i difícilment es poden comparar amb uns comicis generals o catalans. Hi ha més candidatures i són més heterogènies. A les municipals del maig del 2019 de maig, Manresa va batre tot els registres anteriors i les formacions obertament sobiranistes van obtenir el 68,78% dels vots, i a Girona del 64,60. Les municipals del passat 28 de maig, marcades per una molt alta abstenció, els sobiranistes es van quedar a Maresa amb un 53,32 % -sense tenir en compte els vots de Front Nacional que va obtenir dos regidors- i a Girona amb un 52,77.

La dinàmica és diferent i canvien els electors. És el cas per exemple de Terrassa, on el vot sobiranista se situa per norma general entorn del 40%. A les municipals baixa perquè s’imposa amb majoria candidatura Tot per Terrassa de l’exsocialista Jordi Ballart. A poblacions com Sabadell, Vilanova i la Geltrú o Reus, també es van presentar candidatures locals, moltes d’elles transversals.

Subscriu-te per seguir llegint