Els atemptats del 17-A encara marquen la seguretat a la Festa Major de Manresa

Els màxims responsables de logística i manteniment diuen que es continuen posant barreres als llocs on hi ha molta gent

Elena Castellano  i Jesús Bautista rere una de les 500 tanques que aquests dies fan anar amunt i avall

Elena Castellano i Jesús Bautista rere una de les 500 tanques que aquests dies fan anar amunt i avall / G.C.

Gemma Camps

Gemma Camps

Els atemptats del 17 d’agost del 2017, especialment el de la Rambla de Barcelona, van empènyer l’Ajuntament de Manresa, que al cap de pocs dies celebrava la festa major, a posar jardineres i barreres de formigó en espais amb molt trànsit de gent. Sis anys després, això no ha canviat i, de fet, aquest tema, el de la seguretat durant la festa gran, continua sent la principal preocupació dels responsables de logística i manteniment de l’Ajuntament, Jesús Bautista, encarregat general de brigades, i Elena Castellano, cap de Secció de Manteniment d’Equipaments.

La feina, explica Elena Castellano, és molt diversa. «S’han de tenir en compte moltes coses. No només la logística dels muntatges, també muntem les carpes del Punt Lila [al carrer de Sallent i a la plaça de Fius i Pala], ens encarreguem dels entrepans, senyalitzem i posem tanques, posem barreres New Jersey, tallem els carrers, apaguem els llums de les places si cal i estem a disposició pel que calgui». De tanques, aquests dies en mouran amunt i avall fins a mig miler. Tantes, que els n’ha hagut de deixar una empresa. Pel que fa als entrepans, n’aniran a buscar fins a 250 per als voluntaris i membres de Creu Roja, ADF i Protecció Civil en el cas del Piromusical de demà i del Correfoc de dilluns, per posar dos exemples.

Els dos dirigeixen un equip d’entre 15 i 20 persones que inclou electricistes, paletes, fusters, manyans... Aquests dies «tots treballen un moment o altre». És el cas dels electricistes, que han de ser presents en bona part dels actes programats pel que pugui passar. Els paletes munten i desmunten les barreres New Jersey, els fusters tapen vidres pel correfoc...

El que els fa perdre més la son

Si hi ha un tema que consideren especialment complex de gestionar és el de la seguretat. Jesús Bautista confessa que és el que els fa perdre més la son. Sobretot, el fet que hi pugui haver un fet que «desencadeni el caos». No només es refereixen a la por que els va quedar al cos després dels atemptats de l’17-A. També, a què hi hagi una tromba d’aigua al castell de focs que causi una estampida de gent. 

«Costarà molt de treure’ns la por», admet Bautista, tornant als luctuosos fets de fa sis anys. Hi afegeix que constatar que «fer un atemptat és molt fàcil» és el que més el va afectar. Castellano recorda que «encara estem en el nivell 4 d’alerta antiterrorista». 

Es tracta, per tant, d’evitar qualsevol sensació de perill sense ser alarmistes. Per això als concerts del carrer de Sallent hi ha barreres i en molts altres llocs. 

Les jornades d’eleccions, la calvalcada de Reis, fires ... Són altres esdeveniments en els quals també tenen molt protagonisme les brigades. Tots dos admeten que la festa major té una complexitat afegida pel fet que hi ha molts actes al mateix temps ens espais diferents, la qual cosa els obliga a multiplicar-se. La coordinació amb Seguretat Ciutadana (Policia Local i Protecció Civil) i amb la gent de Cultura és bàsica. Una cosa que destaquen, en general, d’aquests dies és que «hi ha molta companyonia» entre tots per aconseguir que tot surti bé. 

«Ha canviat molt poc»

Bautista comenta que, després de viure trenta-dues festes majors, si hi ha una conclusió a la qual pot arribar és que «ha canviat molt poc. Ja no em sorprèn». Com a anècdota, recorda que quan, després del castell de focs, es feia la Discboja, «ens quedàvem a dormir tota la nit al parc de l’Agulla perquè, fins a les 6 de la matinada, no podíem plegar».

Subscriu-te per seguir llegint