Festa Major de Manresa

Els Tirallongues intentaran tornar a coronar el 4 de 8

«És un èxit tan sols poder-nos plantejar el 4 de 8 de cara a aquesta diada»

Els Tirallongues amb el 4 de 8 | ARXIU PARTICULAR

Els Tirallongues amb el 4 de 8 | ARXIU PARTICULAR / Alba bruch serra. manresa

Alba Bruch Serra

La colla castellera Tirallongues de Manresa aspira a tornar a descarregar un castell de 8 aquesta festa major. Sis anys més tard del seu primer 4 de 8 descarregat a plaça, i cinc anys després que poguessin proclamar-se com a colla de 8, els manresans tornaran a reivindicar aquest títol, començant pel que en diuen el «castell límit», el 4 de 8, aquest diumenge a les 12 del migdia, a la plana de l’Om.

«Aquest any ha sigut com un any previ a la pandèmia. Hem tingut molta entrada de gent nova, tothom qui ve sembla que s’hagi oblidat una mica més per fi de tot això. Els castells és una activitat que hi ha molt contacte físic, estem molt a prop tots, i entenem que a molta gent li costés tant entrar com tornar» ha explicat Anna Montenegro, l’actual cap de colla dels Tirallongues de Manresa, a aquest diari.

Van ser uns anys difícils per a la colla, ja que l’entrada de gent va ser gairebé nul·la. L’any passat va entrar-hi només una família, amb dos nens, però aquest any han entrat fins a 3 famílies més, tota sencera. Ha augmentat també la canalla i juntament amb tota la colla han treballat de valent, i és que la cap de colla ha afirmat que és també «gràcies a la canalla que ens podem plantejar el «Carro Gros», el castell de 8.

Montenegro ha explicat que «és tot un èxit poder-se tan sols plantejar el 4 de 8 de cara a la festa major», ja que és el primer cop, a més, que ho fan després de la pandèmia, i venint d’una temporada passada amb poca resposta de la colla. Aquest any, els ànims de la gent estan molt amunt.

David Traus, president dels Tirallongues, ha explicat que és important «recalcar l’esforç de la gent de tots aquests anys, perquè després de dos anys gairebé parats no ha sigut fàcil». «Estem veient que hi ha colles que no han pogut arrencar, similars a les nostres, que s’estan quedant enrere. Per a nosaltres ha sigut un repte difícil, però a dia d’avui podem estar molt contents.».

La seva actuació el passat mes de juny en el seu 30è aniversari va ser brillant. Van poder recuperar el 5 de 7, acompanyant-lo amb el 4 de 7 amb agulla i un 4 de 7. Aquesta actuació la van repetir a Millars, a la Catalunya nord. Una trobada exitosa amb aproximadament uns 110 efectius: «crec que és la diada que més gent hem sigut després de la del 30è aniversari», ha explicat Montenegro.

Durant tota la setmana que dura la festa, els Tirallongues han realitzat diferents actes : dilluns a la plaça Sant Domènec, un assaig a la fresca; dimarts, assaig al local de Casa Caritat, previ a la diada; dimecres, un taller a la festa major alternativa, i aquest dijous un altre taller a la plana de l’Om.

Demà divendres faran l’últim assaig al seu local també, preparant-se pel cap de setmana, el moment de les actuacions: el dissabte a la tarda recorren la cercavila, i el diumenge al migdia, la gran diada de festa major, junt amb els Castellers de Sabadell i la Colla Castellera de Figueres.