Festa Major de Manresa

El correfoc i la mostra tornaran a cremar a carrers i places de Manresa

Hi haurà novetats en el fil conductor de la mostra, però el recorregut i els quilos de pólvora que esclataran durant el correfoc seran els mateixos que en les passades edicions de la festa major, 320 en total i 260 pel correfoc

El correfoc de l’any passat va començar més d’una hora tard per la pluja  | ARXIU/ ALEX GUERRERO

El correfoc de l’any passat va començar més d’una hora tard per la pluja | ARXIU/ ALEX GUERRERO / Helena Carbonell Aurín. Manresa

Helena Carbonell

Helena Carbonell

Després de dos anys de pandèmia i un amb pluja, el correfoc tornarà a cremar a carrers i places de Manresa. A l’edició d’enguany es faran esclatar 320 quilos de pólvora, 260 dels quals estaran dedicats al correfoc.

La mostra del correfoc de l’edició de la Festa Major de Manresa de l’any passat | ARXIU/ ALEX GUERRERO

La mostra del correfoc de l’edició de la Festa Major de Manresa de l’any passat | ARXIU/ ALEX GUERRERO / Helena Carbonell Aurín. Manresa

Segons l’organitzador de l’edició d’enguany del correfoc, Joan Pedreira, aquest any no s’incorporaran gaires novetats. Fa saber que «cada any es fan petites modificacions segons el que hagi passat l’any anterior», però els canvis estaran enfocats a la logística i la persona que vagi al correfoc no els ha de percebre.

L’any passat va ser el retorn del correfoc després de dos anys de parada per la pandèmia, però va ploure. Al final, es va poder celebrar, tot i que va començar més d’una hora tard i alguns explosius van quedar inutilitzables perquè es van mullar.

Pel que fa a la quantitat de pólvora que està previst que esclati, Pedreira detalla que és més o menys el mateix que s’ha fet servir en edicions passades, per tant, en aquest aspecte tampoc es presenten canvis substancials.

L’any passat es van celebrar els 40 anys del correfoc de Manresa i en l’edició d’enguany se celebra el quarantè aniversari de la mostra. L’organitzadora és Astrid Mora que és membre dels Tabalers, el grup de Xàldiga que aquest any s’encarrega de la coordinació de la mostra del correfoc.

Mora anuncia que aquest any hi haurà novetats, sobretot pel que fa al «fil conductor» de les danses i la història que les acompanya. «No vull avançar massa coses per no esgarrar la sorpresa, però aquest any hem volgut fer coses noves i fer moltes referències als quaranta anys d’història de la mostra», confessa. Tanmateix, admet que «les figures que surten i les danses seran les mateixes de sempre».

Mora detalla que els canvis més importants seran al voltant de la figura del Boc. «L’any passat hi va haver el relleu del boc perquè la persona que l’interpretava fins ara es va retirar i aquest serà el primer any del boc nou en solitari», explica.

Un dels precs que l’organització del correfoc i també de la mostra fan a la ciutadania és la responsabilitat individual i la consciència d’on estan anant quan entren al correfoc.

«Cada any ens trobem amb cotxets de nens petits massa a prop del foc i això no pot ser». Lamenta Pedreira. Explica que en més d’una edició del correfoc els serveis d’emergències mèdiques han hagut d’atendre a nadons que només tenien mesos per cremades.

Pedreira creu que aquest aspecte «ha anat millorant amb els anys»; no obstant això, opina que «la gent ha de saber on va quan decideix anar al correfoc» perquè «cada any hi ha persones que es presenten en tirants i volen anar a primera fila».