Els paradistes celebren l’avançament del Firastiu, que els ha fet vendre més

Asseguren que el trasllat del certamen a començament de mes, i que es va fer ahir al passeig de Manresa, ha animat els clients a comprar

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Es volia provar, i ha anat bé. Són les primeres impressions extretes ahir dels paradistes i de la mateixa UBIC de Manresa davant l’avançament del Firastiu al primer cap de setmana de setembre (fins ara es feia a mitjan de mes) aprofitant que el client acaba de cobrar la nòmina. Hi veuen una relació directa perquè ahir (com a mínim fins a primera hora de la tarda) hi va haver un increment generalitzat de vendes que fa pensar en una causa-efecte com aquesta.

La Fira constava d’una quinzena de parades de roba, complements i parament per a la llar, i d’una dotzena de vehicles d’ocasió, tot exposat en el tram del passeig entre la plaça Espanya i la plaça Onze de Setembre, on també hi havia un inflable i un espai per a exhibicions d'agilitat canina.

Al migdia ja hi havia una bona afluència, que va disminuir a l’hora de dinar, però que es repetiria a la tarda. I en general, els paradistes estaven satisfets. El diumenge 17, que és quan s’hauria celebrat el Firastiu sense el canvi, «ens hauria anat fatal perquè la gent ja comença a anar justa i mira molt però no té els diners per comprar-s’ho», explicava el responsable del negoci de complements de pell 1915 Original, Eduard Franquesa. En canvi, «avui ens hem trobat amb un matí de no parar i de compra compulsiva». Romica Gogoasa, de R & R Boutique també celebra el canvi de dates, i ahir assegurava que «ens està anant molt bé perquè ara encara es compra roba d’estiu, i a mitjan de mes ja és més difícil. L’ideal per aquesta fira és ara o fins i tot una mica abans».

El cert és que ahir feia bo, tot i el cel ennuvolat que hi va haver tot el matí. «Si fes fred no es vendria tant», assegurava Rosa Rabat, de Vis T T, de Sant Joan de Vilatorrada, i en aquest sentit apuntava que és més probable que el temps s’espatlli com més avançat estigui el setembre. Deia que ahir les vendes anaven «molt bé» en relació a altres edicions en què «potser hi havia més aglomeració però no es venia tant». A més, «ja ens va bé poder treure abans el gènere i anar-lo substituint pel d’hivern». També ho destacava Rosa Martín, d’AG-25, de Manresa, que diu que ja té la botiga plena de roba de tardor, «i va molt bé que ens puguem anar desprenent de la d’estiu».

Es valorarà la continuïtat de dates

«La Fira ha funcionat», explicava el gerent de la UBIC, Ausiàs Fons, a l’espera de veure com s'acabava de tancar la tarda. L’entitat s’esperarà a valorar a partir d’avui amb els paradistes els resultats de tota la jornada en conjunt, però ja avançava les probabilitats que hi ha de mantenir en aquesta mateixa setmana la propera edició del Firastiu.

Ausiàs té clar que fires com aquesta «tenen més sentit com més capacitat econòmica tinguin els clients», i això es dona a començament de mes. «El petit comerç no pot competir en preus amb les grans corporacions, de manera que han de captar els clients quan tenen diners», apuntava. El Firastiu ja té deu anys, i fins ara no s’havia organitzat mai abans de mitjans de mes «pel risc» que no hi hagués gent. La primera setmana «vens de la ressaca de la Festa Major, i potser encara hi ha gent de vacances», i la següent es pot escaure amb la Diada «i és fàcil que hi hagi gent fora» quan, per exemple, hi ha pont. Tanmateix, ara s’ha volgut provar el canvi ajuntant la fira amb la liquidació d’estocs al carrer. D’aquesta manera, «el missatge que dones és que és un cap de setmana de rebaixes», i sembla que ha donat bons resultats.