Deixadesa en un tram del Camí Ignasià a Manresa

Una usuària del recorregut que passa pel Xup i per la Torre de Santa Caterina fa notar que hi ha un tros de mur caigut des de l’hivern passat

El mur amb les pedres despreses al terra

El mur amb les pedres despreses al terra / Montserrat Soler

Gemma Camps

Gemma Camps

L’etapa 27 del Camí Ignasià és la darrera del recorregut amb inici al Santuari de Loiola (Azpeitia, Guipúscoa). És la que uneix Montserrat i Manresa. Abans d’arribar al Pont Vell, que marca el final de trajecte, els pelegrins passen pel costat del barri del Xup i per la Torre de Santa Caterina, on els rep la primera vista de la ciutat. Montserrat Soler, usuària d’aquest tram de camí, que sol fer amb altres caminadors, ha alertat del mal estat en què es troba. Explica que també ho ha comunicat a l’Ajuntament, que n’és el responsable.

Soler explica que hi ha un tros de mur del camí que va caure i fa mesos que està igual. «Hi és des de l’hivern passat». També esmenta que hi ha un cartell d’un indicador trencat i que, en general, el camí l’omplen les males herbes, la qual cosa no diu molt de les tasques de manteniment pensant en els pelegrins que hi passen i en el que en puguin dir a altres pelegrins que el vulguin fer. 

Les pedres que van caure fa mesos del mur per on passa el Cami Ignasià

Les pedres que van caure fa mesos del mur per on passa el Cami Ignasià / Montserrat Soler

Una part del cartell que ha caigut descansa damunt del mur

Una part del cartell que ha caigut descansa damunt del mur / Montserrat Soler

La mateixa usuària es queixa d’un altre element que, tot i no formar part del Camí Ignasià estrictament, sí que s’inclou en el recorregut que han de fer els pelegrins quan arriben a la capital del Bages i van al futur Museu del Barroc de Catalunya, a la via de Sant Ignasi, per segellar la seva credencial i obtenir el certificat final a l’Oficina d’Acollida del Pelegrí. Per arribar-hi, un cop passat el Pont Vell, han de pujar pel carrer de Sant Marc, on hi ha l’ermita amb el mateix nom. Una mica més amunt, hi ha una font que, explica, «goteja sempre i, a més a més està embussada perquè l’aigua, sobreïx», la qual cosa queda palesa en el terra moll al voltant de la font i, alhora, crida l’atenció, tenint en compte la situació de manca d’aigua que hi ha. 

La font que hi ha a tocar de la capella de Sant Marc

La font que hi ha a tocar de la capella de Sant Marc / Montserrat Soler

Per iniciativa de la Companyia de Jesús, un petit grup de laics i jesuïtes van recrear el camí que el cavaller Ignasi de Loiola va recórrer l’any 1522 des de Loiola fins a la capital del Bages amb la mirada posada en el 2022, quan va fer 500 anys de l’arribada del sant a Manresa. La presentació oficial es va fer el 2012. La ruta, de prop de 700 quilòmetres, passa per Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya i per sis santuaris: Loiola, Laguardia, Logroño, Tudela, Lleida, Igualada i Manresa.

Subscriu-te per seguir llegint