Les vendes de tests d’antígens a Manresa augmenten després de la festa major

Els símptomes acostumen a ser lleus, i hi ha molts assimptomàtics

David Nogueras, de la farmàcia Nogueras, atenent a un client que compra un test d’antígens | OSCAR BAYONA

David Nogueras, de la farmàcia Nogueras, atenent a un client que compra un test d’antígens | OSCAR BAYONA / alba bruch serra. manresa

Alba Bruch Serra. Manresa

La venda de tests per detectar la covid s’ha disparat a les farmàcies de Manresa aquestes últimes setmanes, i sobretot passada la festa major. Des de l’agost cap aquí hi ha hagut un increment de casos arreu de Catalunya. La major part d’ells, amb símptomes lleus. D’aquí l’increment de les vendes de tests per confirmar si hi ha o no infecció.

Segons dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya, entre febrer i març la mitjana de persones diagnosticades era de 86 per setmana. Des d’aleshores, els casos només han fet que créixer fins arribar als 402 diagnosticats entre finals d’agost i principis de setembre a la Catalunya central. És una xifra que no es veia des de finals del 2022. A aquests caldria sumar-hi els que no estan diagnosticats. Pressumiblement la majoria.

Test d’antígens de la casa Boson, la més venuda | OSCAR BAYONA

Test d’antígens de la casa Boson, la més venuda | OSCAR BAYONA / alba bruch serra. manresa

L’augment de vendes

Després de la Festa Major de Manresa, que es va acabar el passat 28 d’agost, les farmàcies han notat de forma general un augment de venda de tests, han confirmat a Regió7 diversos establiments farmacèutics. Es tracta, majoritàriament, de gent jove, segons Aida Lacaste, de la farmàcia Ros.

Tot i així l’increment de casos es dona des de principis d’agost. La majoria de persones que van a comprar un test ja ni demanen com s’han de fer la prova «perquè segurament ja se n’han fet algun altre cop. Només el venen a comprar i ja està. El resultat tampoc no l’arribem a saber gairebé mai», explica Núria Carrasco, responsable de la Farmàcia Buxó del Passeig.

Una dada significativa: a la farmàcia Ros, també al Pere III, van vendre 201 tests tan sols la primera setmana d’aquest setembre. En canvi durant tot el mes de març i d’abril en van dispensar 167 i 180, respectivament. La primera setmana d’abril, per exemple, es van diagnosticar 65 casos a la Catalunya central.

Marta Altimiras de la farmàcia Dr. Esteve de la Plana de l’Om, comenta que el febrer i març es venien uns 2 testos de mitjana cada dia, però «aquest agost hem passat a uns 25 de mitjana. Ho hem multiplicat per 12».

A la farmàcia Nogueras també s’hi han trobat. David Nogueras opina que els mesos de febrer i març tothom donava per suposat que l’època covid ja havia passat. «A l’agost van començar a aparèixer mascaretes, i ara se’n veuen més, però sobretot hi ha demanda de testos». «La gent que ve comenta que té coneguts amb covid».

A la farmàcia Major del carrer Carrasco i Formiguera, també han notat un increment de vendes. Al juliol en venien uns 2 cada dia, i la mitjana d’aquest setembre és de 15 al dia, assegura Jaume Major.

Els símptomes que pot donar la covid, amb la major part de la població vacunada, són en general lleus i fins i tot es pot confondre amb un encostipat. «Es centra molt en mal de coll sobretot, i una mica de mal de cap. Sol durar una setmana, i a vegades es queda aquella tos, però en principi no és res més greu» explica Lacasta.

«La gent ha perdut la por a la covid» pensa Antonio Nogueras, de la farmàcia Nogueras. Considera que sobretot els joves «no són conscients que el poden encomanar. Els símptomes no són perillosos per a ells. La malaltia tampoc no té la intensitat de l’estiu passat».

La mascareta, recomanable

La mascareta va deixar de ser obligatòria a partir del 4 de juliol. Només s’havia de portar a centres sanitaris, farmàcies i residències. Des de llavors ha deixat de ser un complement imprescindible a les butxaques. Els farmacèutics asseguren, però, que davant qualsevol sospita, s’hauria de dur. En canvi «ni que la gent pensi que té covid, rarament porta mascareta, quan hauria de ser el que tocaria i el que hauríem d’haver après», diu Altimiras.

Major, de la farmàcia Major Martínez, explica que «es torna a vendre alguna mascareta, però des de que no és obligatori, ha baixat molt. Ara sí que se’n veuen més, i és gent que es fa la prova i dona positiu. Llavors venen aquí i veus que ja van amb mascareta».

Per la seva part Carrasco, de la Buxó, assegura que «hi ha gent que ve a buscar tests que es pensa que té la covid però no porta mascareta». Insiseix que fins i tot per un encostipat se n’hauria de dur. «Normalment és la gent gran la que en porta». Per temor a complicacions.

Els 402 casos diagnosticats queden lluny dels poc més de mil que hi havia a finals de l’any passat. Són dades de la regió sanitària centre que engloba les comarques del Bages, BerguedàSolsonèsMoianès, Lluçanès, Anoia i Osona.

Subscriu-te per seguir llegint