L'important paper dels jesuïtes a l'hora d'escampar el nom de Manresa pel món

Façana principal de la Cova de Sant Ignasi  | ARXIU/ MIREIA ARSO

Façana principal de la Cova de Sant Ignasi | ARXIU/ MIREIA ARSO / H.C.A. mANRESA

A.B.S.

El nom Manresa, a part de ser el cognom de moltes persones, i la capital de comarca del Bages, és també el nom de molts indrets d’arreu del món. De pobles i barris que es concentren majoritàriament a Amèrica del Sud per influència dels jesuïtes.

Sant Ignasi, fundador de la Companyia de Jesús, va fer estada a Manresa fa 500 anys, on es va inspirar per escriure els seus Exercicis Espirituals, l’eix central de la comunitat. Per això és el nom de molts retirs espirituals, però també d’estacions de tren o d’una platja a l’estat de Califòrnia.

Manresa al món

La majoria d’aquests indrets anomenats Manresa es concentren al continent americà. Al comtat de Santa Cruz, a l’estat de Califòrnia, hi ha un golf amb una platja que es diu Manresa State Beach i, al costat, la Manresa Uplands Beach.

També en porta el nom una petita illa a una hora de la ciutat de Nova York, Manresa Island. Tot i que l’anomenen com si fos una illa, en realitat és una petita península que sobresurt de l’estat de Connecticut. Va ser venuda a un grup de jesuïtes que s’hi van establir i hi van acabar construint el retir espiritual Manresa Institute.

A Amèrica del sud, Manresa és el nom d’una parada de tren prop del municipi de Jaruco, a la província de Mayabeque, a l’illa de Cuba. A la República Dominicana, hi trobem una altra platja, Manresa Loyola. En aquest cas, la van batejar amb el nom del fundador de la Companyia de Jesús, Ignasi de Loiola.

Retirs espirituals

El nom Manresa és, sobretot, el de molts retirs espirituals que es poden trobar arreu del planeta: des de Malta, a Califòrnia, Michigan, Louisiana, les Filipines, Taiwan, la República Dominicana del Congo, i a molts altres indrets.

A 36 minuts amb cotxe de la platja manresana que hi ha a Califòrnia, hi havia, fins fa poc menys d’un any, un conegut restaurant, amb el nom també de la capital del Bages. Manresa restaurant, dirigit pel conegut xef David Kinch, va rebre fins a tres estrelles Michelin. El restaurant va tancar les seves portes el novembre de l’any passat. El 2012, Forbes, el va situar al capdavant de la llista dels millors restaurants dels Estats Units.

També el riu Cardener

A Brasil, a tocar de la frontera amb l’Urugai, fins fa poc hi havia una sala d’actes amb el nom de Sala Cardoner, Centro de Eventos Cristo Rei. També a la ciutat de Toronto, en aquest cas al Canadà, hi ha un espai denominat Jesuit Cardoner Residence.

A part d’estendre el nom de la ciutat, també es van escampar noms relacionats amb la zona dels voltants de Manresa, en aquest cas, del riu Cardener.

L’estada d’onze mesos de sant Ignasi a Manresa entre els anys 1522 i 1523 ha deixat tot un llinatge repartit a arreu del món.