Els Dia de la Seu mostrarà els diferents tocs de campanes de la basílica en una activitat guiada

Hi haurà una conferència sobre el frontal florentí de la historiadora de l'art Francesca Español

El responsable de l'arxiu del temple, Albert Rubió, parlarà dels documents que s'hi guarden

Dues campanes de la basílica de la Seu de Manresa

Dues campanes de la basílica de la Seu de Manresa / Arxiu/Andreu Olivé

Redacció

Com cada segon diumenge d'octubre, la Seu de Manresa commemorarà la dedicació de la basílica manresana amb la celebració del Dia de la Seu, una festa instituïda per part de l'Associació dels Amics de la Seu

Els actes programats enguany inclouran una conferència sobre el valuós frontal florentí, que es pot admirar restaurat en una capella lateral de la nau des del 5 d'octubre de l'any passat, quan es va fer la instal·lació després de passar per les mans expertes de les restauradores del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). Serà a càrrec de Francesca Español, titular de la Universitat de Barcelona, que treballa en la investigació i la docència sobre la història de l'art d'època medieval i del món antic.També hi haurà una conferència sobre el fons que guarda l'Arxiu de la Seu, a càrrec del seu responsable, Abel Rubió, i una activitat guiada per conèixer els tocs de campanes de la basílica, precedida per un espectacle de dansa. A banda, se celebrarà una missa cantada per la Capella de Música de la Seu seguida per una visita lliure a dependències del temple.

Una imatge de Manresa presidida per la Seu

Una imatge de Manresa presidida per la Seu / Arxiu/Mireia Arso

El programa serà el següent:

  • Divendres 6 d’octubre: 18.30 h, a la Sala Gòtica: Conferència a càrrec de la doctora Francesca Español Bertran (Universitat de Barcelona): El frontal florentí de la Seu de Manresa. La memòria dels Saera a través del fast litúrgic.
  • Diumenge 8 d’octubre: 11 h, a la Seu: missa conventual solemne, presidida pel mossèn Joan Antoni Castillo, Canonge de Santa Maria de la Seu. Amb la participació de la Capella de Música. A continuació, visita lliure a les dependències de la Seu (Espai Oliba, Museu, cripta, retaules…).
  • Divendres 13 d’octubre: 18.30 h, a la Sala Gòtica: conferència a càrrec d’Abel Rubió, arxiver de la Seu: El contracte de 1322 i altres informacions arxivístiques de l’Arxiu de la Seu de Manresa. Acte inclòs en el programa de les Jornades Europees del Patrimoni d’enguany.
  • Dissabte 14 d’octubre: 11 h, a la Sala Gòtica: espectacle de dansa contemporània Vox mea, vox vitae, a càrrec d’Àlex Vilarasau i Ariadna Torres. Cal inscripció prèvia en aquest enllaç. A les 11.30 h, a la primera coberta de la Seu: activitat guiada a càrrec de Blai Ciurana, músic, campanòleg i secretari de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya: Història i mostra de tocs de les campanes de la Seu. Acte inclòs en el programa de les Jornades Europees del Patrimoni d’enguany. Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia en aquest enllaç.

Tots els actes són gratuïts i oberts a tothom.

Presentació al públic del frontal florentí restaurat, el 9 d'octubre de l'any passat

Presentació al públic del frontal florentí restaurat, el 9 d'octubre de l'any passat / Arxiu/Oscar Bayona