Manresa eleva a mig milió a l'any els diners per recollir mobles i estris abandonats al carrer

Passarà de 379.000 a 490.000 euros, dedicarà més hores de feina i disposarà d'un vehicle nou

Mobles abandonats al carrer a Manresa

Mobles abandonats al carrer a Manresa / Arxiu Particular

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Quatre-cents noranta mil euros són els diners que passarà a gastar a l’any l’Ajuntament de Manresa per a la recollida de mobles i electrodomèstics vells i tota mena de productes voluminosos que proliferen a les voreres, sobretot a prop de punts d’aportacions de deixalles i materials de reciclatge.

L’Ajuntament de Manresa introduirà millores en el servei a partir de novembre. Passarà dels actuals 379.000 euros anuals als esmentats 490.000 euros, hi haurà més hores de feina i un vehicle nou amb una petita grua per moure els mobles més pesants 

El regidor d’Acció Climàtica, Pol Huguet, ha explicat que en el contracte antic de recollida de residus es va preveure un equip per a la recollida de voluminosos, que amb l’ampliació de fa un parell d’anys va arribar a ser un equip més un altre que hi dedica dos terços de jornada. Ara s’ha aprovat passar a dos equips.

Amb aquests 110.000 euros més també s’assumirà el cost d’amortització i finançament del vehicle amb característiques adaptades per poder realitzar aquest tipus de recollida: caixa oberta, divuit metres cúbics, grua de set tones i plataforma elevadora.

Huguet va explicar en el darrer ple que es millorarà la freqüència del servei «en un dels temes que som conscients que generen molèsties degut al molt incivisme que hi ha en l’abandonament de mobles al carrer i al qual hem de fer front». Huguet va afirmar que el servei costarà més diners que el que s’havia previst inicialment, «però serà molt millor i Manresa s’ho mereix».

En el mateix ple el regidor de Junts Josep Gili va afirmar que d’aquesta forma el cànon anual del contracte dels serveis de recollida de residus i neteja viària passaràde 9.025.116 a 9.514.723 euros.

Gil va fer notar que s’havia aprovat per junta de govern la segona modificació del contracte dels serveis de recollida de residus municipals i neteja viària, adjudicat a FCC Medio Ambiente, amb efectes a 1 de novembre de 2023 i fins a la finalització del contracte, en data 31 d’octubre de 2033.

Una segona modificació del contracte que pel volum econòmic és el més important que gestiona l’Ajuntament.

Civisme i incivisme

L’Ajuntament de Manresa va fer públic que cada dia recull més de dues tones de voluminosos, dels quals la majoria han estat abandonats sense trucar al 010 per fixar amb els serveis municipals de neteja una recollida pactant un dia i una hora.

Inicialment es concentraven els esforços a anar als punts on se sap que és habitual que la gent deixi trastos tirats, però l’augment de l’incivisme va fer que s’optés per pentinar la ciutat en general.

Algú va decidir canviar els matalassos

Algú va decidir canviar els matalassos / Arxiu Particular

No han tingut resultats òptims les campanyes que s’han portat a terme fins ara per fer públiques les facilitats que ofereix l’Ajuntament a través del 010 i que no han aconseguit que la majoria no recorrin a aquest sistema sinó que optin per deixar al carrer els mobles que no volen. La qual cosa es nota especialment quan hi ha moviments d’habitatge perquè hi ha qui buida el pis dels mobles que no vol a base de deixar-los al mig de la via pública. Un exemple més que, de civisme, hi ha qui encara n’ha d’aprendre molt.

Afortunadament, molta gent opta per dur ells mateixos els voluminosos fins a a la deixalleria.