La FUB-UManresa supera els 7.000 titulats en els seus 33 anys d’història

El teatre Kursaal s'omple en dues ocasions en la cerimònia de graduació de la promoció 2023, formada per 343 persones

Jordi Morros

Jordi Morros

La Fundació Universitària del Bages, FUB-UManresa, ha superat la xifra de 7.000 persones titulades en els seus 33 anys d’història. Ho ha fet aquest divendres amb la graduació de 343 estudiants al teatre Kursaal de Manresa, on la FUB-UManresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha celebrat el protocol·lari acte de graduació de la promoció 2023. Amb solemnitat, però també amb un to desenfadat i festiu en certs moments.

D’estudiants han passat a ser graduats. Són 158 titulats de Fisioteràpia, 29 de Logopèdia, 19 en Podologia, 104 en Infermeria, 17 en Educació Infantil i 16 en Administració i Direcció d’Empreses (ADE).

Dues cerimònies

La graduació s’ha fet en dues cerimònies. La primera a les 5 de la tarda amb els fins ara alumnes de Fisioteràpia. La segona amb els d’Infermeria, Podologia, Logopèdia, Administració i Direcció d’Empreses i Educació Infantil.

Als dos actes hi han assistit 257 estudiants ja graduats i els seus acompanyants. En total, unes 1.500 persones han omplert el teatre en les dues sessions. Com es diria en l’argot escènic, les entrades estaven esgotades de feia dies.

Per escalfar l’ambient, i ho han aconseguit en pocs segons, la cerimònia l’ha obert l’Esclat Gospel Singers dirigits per Ramon Escalé.

Esclat Gospel Singers ha actuat a la cerimònia de graduació

Esclat Gospel Singers ha actuat a la cerimònia de graduació / OSCAR BAYONA

La presentació de l’acte ha anat a càrrec de Joan Barbé en un escenari amb cubs amb lemes com humanisme, rigor acadèmic, o compromís. Al fons, una pantalla on es retransmetia en directe la pròpia cerimònia.

Els nous graduats han ocupat les fileres centrals de platea amb la banda de color verd que els identificava com a titulats. Al seu voltant i també a l’amfiteatre, les famílies.

Els nous graduats amb la banda de color verd, el color corporatiu de la FUB-UManresa

Els nous graduats amb la banda de color verd, el color corporatiu de la FUB-UManresa / OSCAR BAYONA

Al mig, les autoritats entre les quals l’alcalde de Manresa i president del patronat de la FUB, Marc Aloy, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; i el nou director general de la FUB-UManresa, Antoni Llobet, que ha viscut el seu primer acte de graduació com a màxim responsable de la institució acadèmica. També ha seguit l’acte el fins ara director general, Valentí Martínez i, entremig d’ells, un dels protagonistes de la cerimònia: el director dels estudis de Fisioteràpia durant els darrers 22 anys, Gonzalo Lorza, que es va jubilar el passat 31 d’agost. Ha sigut el padrí de la graduació.

El director de Fisioteràpia els darrers 22 anys, Gonzalo Lorza, que s'ha jubilat, ha exercit de padrí de la cerimònia

El director de Fisioteràpia els darrers 22 anys, Gonzalo Lorza, que s'ha jubilat, ha exercit de padrí de la cerimònia / OSCAR BAYONA

Després d’un emotiu vídeo sobre UManresa i la nova tongada de graduats, ha parlat l’alcalde Aloy. Ha agraït que els estudiants, sobretot els de fora, hagin triat Manresa per formar-se, i ha assegurat que per a la ciutat és «essencial captar i retenir talent».

Aloy ha destacat que Manresa és una ciutat universitària. «És un dels seus actius». Ha dit que el coneixement és font de riquesa, i això genera qualitat de vida i benestar. «Ara toca posar al servei de societat tot el que heu après». Ha demanat als nous graduats que siguin uns «professionals competents, ciutadans crítics i, sobretot, persones honestes».

La veu dels graduats

En nom dels graduats han parlat Agnès Fustagueras, de Fisioteràpia; Mireia Tebar, d’ADE; i José Bello, en representació d’Infermeria.

Fustagueras ha assegurat que més enllà dels estudis «hem crescut en l’àmbit personal. Ara tenim les eines per superar nous obstacles». Tebar ha dit que «sense una forta base no es pot arribar al cim. El campus Manresa de la UVic-UCC ens ha donat aquesta base». Finalment Bello ha manifestat que «la recerca i l’aprenentatge no s’acaben avui, al contrari».

Un cop acabada la intervenció dels representants dels alumnes, ha sigut l’hora de lliurar els diplomes.

Finalment, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, s'ha afegit a les felicitacions als nous graduats. Ha afirmat que l’etapa universitària és per als joves «el que jo anomeno adolescència social. Conformarà la seva visió del món i quin paper volen jugar». Ha afirmat que la universitat no s’ha de limitar a ensenyar, sinó a educar «per ajudar a construir la personalitat social».

Ha dit als graduats que «ara ja sou acadèmicament adults», i ha recordat que per tenir èxit no n’hi ha prou amb treballar molt sinó que cal una mica de sort. «Però si es treballa intensament serà més fàcil trobar la sort. No hi ha cosa més difícil de fer, gairebé impossible, que allò que no es vol fer».

Durant la cerimònia s’han lliurat els premis als millors expedients acadèmics i els treballs de final de grau. El millor expedient de tota la promoció 2023 ha estat per la graduada en Logopèdia, Caroline Boulet.

La cerimònia s’ha acabat igual que com ha començat. Amb música de l’Esclat Gospel Singers. 

El padrí de la cerimònia

El padrí de la cerimònia ha sigut el director dels estudis de Fisioteràpia els darrers 22 anys, Gonzalo Lorza Blasco, que es va jubilar el passat 31 d’agost.

Ha estat molt aplaudit pels estudiants de Fisioteràpia quan ha pujat a l’escenari. Lorza ha esperonat els nous graduats a guiar-se pel «bon humor, la pràctica reflexiva, els valors i la recerca constant de la felicitat».

Ha fet un discurs ple de reflexions filosòfiques. Ha assegurat que el pas per la Universitat ha d’aportar una «formació clau per exercir una ciutadania conscient, i ha subratllat la importància de la reflexió per millorar com a professional però també com a persona.

Lorza ha continuat dient que cal tenir «valors arrelats», i ha recomanat als ja graduats que tinguin sempre present valors com el respecte, la integritat, el professionalisme i l’empatia. I bon humor, «cabdal en tots els aspectes de la nostra existència» i una bona ajuda per «afronta millor els reptes quotidians».

Subscriu-te per seguir llegint