Obre portes a la Plana de l'Om un nou viver d'artesania amb tres artesanes i Ampans compartint espai

La iniciativa de l'Ajuntament suposa donar vida als baixos del casal barroc casa Oller, que fa cinc anys que estava tancat

La presentació s'ha fet avui al migdia i a la tarda hi haurà inauguració amb música i pica-pica

Gemma Camps

Gemma Camps

La Plana de l'Om de Manresa té des d'avui divendres un nou espai comercial o, el que és el mateix, un local menys buit, que ja és motiu suficient per celebrar-ho. Ha obert Artífex La Plana, el segon viver d'artesania que es posa en marxa a la ciutat després del que va obrir fa tres anys al costat del mercat de Puigmercadal. El de la Plana és als baixos del casal barroc casa Oller i el comparteixen les artesanes Marta Camps, Rosa Barreda i Dora Stefania Teodora Donciu juntament amb Ampans. Aquest divendres al migdia s'ha fet la presentació i, a la tarda, a partir de les 6, s'ha celebrat la inauguració amb música amb el duet Blue Bell i pica-pica. Obrirà de dilluns a dissabte, de 10 del matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre.

La presentació d'Artífex La Plana ha omplert el local de bon ambient i de paraules d'agraïment per als qui ho han fet possible, amb un esment especial a l'exregidora d’Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau, que va picar molta pedra per tirar endavant el projecte.

Les tres protagonistes

El local, del qual en destaquen les bigues, les grans finestres, la pedra de les parets i la fusta, inclou quatre espais diàfans (sense separacions entre els uns i els altres), però independents per a les Pedres del Món de la callussenca Marta Camps, que fa joies amb pedres des de fa 12 anys, abans combinant-no amb la seva feina oficial i des de fa dos anys com a autònoma; amb les joies que crea des de fa 18 anys la romanesa establerta a Santpedor Dora Stefania Teodora Donciu sota la marca Trifonn, i amb les bosses i complements tèxtils de la manresana Rosa Barreda, que s'hi dedica des del 2014 sota el segell Amacdhisteria. Totes tres venen els seus articles a través d'altres botigues o bé en fires, mercats i per Internet. A partir d'ara, ho podran fer en directe i, això, han admès, és un luxe que no té preu.

El local és d'Ampans, que també hi té una part on es poden adquirir els vins d'Urpina i creacions com llibretes, pitets, lletres decoratives i uns trencadissos molt originals, així com pintures que fan els usuaris del taller de la fundació per a persones amb discapacitat intel·lectual l'Art de Viure.

L'Ajuntament de Manresa, amb la implicació de la Diputació de Barcelona, ha llogat tres quartes parts del local a Ampans i l'ha licitat dividit en tres espais mitjançant convocatòria pública. S'hi van presentar quatre persones i s'ha atorgat a les tres esmentades, que pagaran 193 euros al mes. S'hi estaran quatre anys més un prorrogable i es tornarà a fer la licitació.

En la presentació, la regidora de Comerç, Tània Infante, ha destacat de la iniciativa que és una manera d'"ajudar persones emprenedores", que "reforça el comerç del Centre Històric" i que "és un espai que no deixa indiferent ningú". Toni Espinal, director Ampans, ho ha llegit com "una oportunitat més" per "potenciar i visibilitzar les capacitats de les persones". Ha expressat el desig que "no sigui l'últim projecte d'aquest tipus".

Marta Camps, en nom de les tres artesanes, ha agraït l'oportunitat i ha repartit agraïments. També ha fet una crítica referida als contenidors que hi ha davant les grans finestres del local, que no són els millor paisatge. L'alcalde Marc Aloy li ha dit que ja està previst enretirar-los una mica i ha recordat el nou model de recollida de residus que s'ha d'implantar a Manresa. També ha parlat Vanessa Guixé per part de la Diputació de Barcelona, que ha ofert el seu suport tècnic i econòmic al projecte. Guixé ha posat en valor la iniciativa.

Finalment, l'alcalde Aloy ha fet una aposta pel comerç a peu de carrer. Ha recordat que "cada vegada que un de nosaltres fa una compra per Internet, un comerciant pateix". Ha destacat que Artífex La Plana obre en un casal barroc desclarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) que ha estat tancat els darrers cinc anys i ha recordat l'Artífex de Puigmercadal obert fa tres anys, on conviuen  El taller de la tieta (artesania tèxtil), Macropus (dessuadores i jerseis per portar nounats i per a embarassades) i D'spart (espardenyeria). Com havia fet Espinal, Aloy ha dit que "esperem que en vinguin molts més" perquè, ha constatat, "hi ha molts locals buits per omplir". Com Infante n'ha posat en valor l'empenta per al comerç que representa, per al Centre Històric i per a les persones amb idees.

Com no podia ser d'una altra manera, l'acte s'ha acabat amb un brindis i ja hi ha qui ha començat a demanar preus per fer les primeres compres.

Més novetats a La Plana de l'Om

A La Plana de l'Om ha tancat la botiga que hi tenia des del 2012 la dissenyadora Míriam Ponsa i avui estaven fent preparatius per obrir al xamfrà de la plaça on hi havia Ell i Ella la botiga Franquesa, que ha marxat de les galeries comercials Passeig 39, al costat de la plaça de Neus Català i Pallejà (abans Crist Rei) que, com es va avançar en aquest diari, tancaran per reobrir ocupades per Tedi.