Cada any ingressen a Manresa més de 600 persones per insuficiència cardíaca

S'apleguen 120 professionals de Cardiologia, Medicina Interna, Nefrologia, Endocrinologia, Atenció Primària, Infermeria, Urgències i Medicina Intensiva

Imatge de la jornada

Imatge de la jornada / Althaia

Redacció

Cada any ingressen a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa més de 600 persones per insuficiència cardíaca, un trastorn que cada vegada és més freqüent en la nostra població i que està associat a diferents patologies cròniques. Davant d’aquesta situació, la Fundació Althaia està treballant des de fa temps en un abordatge multidisciplinari i de continuïtat assistencial de la insuficiència cardíaca que en minimitzi els efectes i millori la qualitat de vida de les persones que la pateixen. Aquests van ser els temes centrals de la jornada "Insuficiència cardíaca, un enfocament global", que va aplegar més de 120 professionals de les especialitats que intervenen en el tractament d’aquest trastorn: Cardiologia, Medicina Interna, Nefrologia, Endocrinologia, Atenció Primària, Infermeria, Urgències i Medicina Intensiva.

La jornada es va iniciar amb la taula "Analitzem la insuficiència cardíaca des dels diferents angles", en què van intervenir professionals de Cardiologia, Endocrinologia, Nefrologia i Infermeria d’Althaia així com d’Atenció Primària d’Althaia i de l’Institut Català de la Salut (ICS). Sota el títol "Com podem tractar la insuficiència cardíaca de forma integral", la segona taula va comptar amb la participació de professionals d’Althaia de diferents especialitats implicades en el tractament de la insuficiència cardíaca.

A més de la importància de l’abordatge multidisciplinari i de la continuïtat assistencial, els temes que es van exposar durant la jornada van ser les novetats en el tractament farmacològic, el paper de l’Atenció Primària com a primer esglaó del sistema sanitari i més proper al pacient, l’impacte de l’obesitat i de la diabetis en la insuficiència cardíaca, la importància de la relació entre cor i ronyó i com organitzar una unitat cardio-renal, i també l’important paper que té Infermeria en el maneig d’aquest trastorn tant en l’Atenció Primària com en l’hospitalària.

La inauguració va anar a càrrec de la Dra. Montserrat Domènech, directora assistencial d’Althaia, i la Dra. Elisabet Descals, directora del Servei d’Atenció Primària del Bages-Berguedà-Moianès de l’ICS. Van organitzar aquesta jornada els serveis de Medicina Interna, Nefrologia, Cardiologia, Endocrinologia i Atenció Primària de la Fundació Althaia.

Sobre la insuficiència cardíaca

La insuficiència cardíaca és un trastorn que apareix quan el cor és incapaç d'expulsar la sang que li arriba en cada cicle cardíac en la mesura en què ho hauria de fer o ho fa amb un augment de les pressions intracardíaques. És a dir, té dificultats per fer la seva funció: proporcionar sang a tots els òrgans i parts del cos en suficient quantitat perquè funcionin correctament. Com a conseqüència, les persones que pateixen insuficiència cardíaca se senten dèbils, poden retenir líquids (edemes) i tenen dificultats per respirar.

Aquest trastorn pot afectar persones de totes les edats, des de criatures i joves fins a persones grans. Tot i això, la incidència en persones d'edat avançada és més elevada pel nombre més gran de malalties que acostumen a patir. L’edat, l’obesitat, la diabetis, la hipertensió i patir malalties renals i cardíaques són entre els principals factors de risc.

Tot i que la majoria de vegades la insuficiència cardíaca esdevé crònica, seguir el tractament farmacològic prescrit en pot millorar els símptomes i la qualitat de vida, així com també alentir-ne la progressió i així millorar-ne el pronòstic.

Les recomanacions per prevenir la insuficiència cardíaca són comunes a les mesures preventives de totes les malalties del cor, una de les causes més comunes de mort i de discapacitat. Algunes mesures de prevenció per disminuir el risc de patir una malaltia del cor són controlar els factors de risc coneguts, com són la hipertensió arterial, la hipercolesterolèmia i la diabetis; deixar de fumar; seguir una alimentació saludable, i practicar alguna activitat física de manera regular.