Cara a cara entre Einstein i Sant Ignasi a la Setmana de la Ciència de la UPC

Durant 10 dies se celebraran activitats de tota mena per acostar la ciència a la ciutadania

Les activitats per promoure laciència les organitza el TechLab Manresa de la UPC

Les activitats per promoure laciència les organitza el TechLab Manresa de la UPC / ARXIU/OSCAR BAYONA

Redacció

El programa de tecnologia de la Universitat Politècnica a Manresa obert a la ciutadania, el TechLab, participa amb diverses activitats a la Setmana de la Ciència que se celebrarà arreu de Catalunya a partir de la setmana vinent.

A Manresa hi haurà la possibilitat de visitar exposicions, assistir a xerrades de temes com l’aerodinàmica o l’aportació del científic català Joan Oró al món de la química i l’espai, o participar en l’elaboració d’un rellotge de sol. També ser espectador d’un encontre històric: una trobada entre Albert Einstein Sant Ignasi.

Del 10 al 20 de novembre es podrà veure a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa l’exposició Projecte Marviva. Es tracta d’una eina de sensibilització conscienciació ambiental sobre les deixalles marines.

L’exposició ve acompanyada d’una activitat per a petits grups que es farà el divendres 10 de novembre a les 18.30 h.

Parteix de la base que hi ha entre 1.000 i 3.000 tones de plàstics flotants a la Mediterrània. Per això l’Agència Residus de Catalunya i la Confraria de Pescadors del Port de Barcelona han promogut la iniciativa de recollir i caracteritzar les deixalles marines que extreuen els pescadors amb les xarxes després de la pesca diària. Fruit d’aquest esforç, ha nascut l’exposició Marviva. Es pot veure de dilluns a divendres de 2/4 de 9 del matí a 2/4 de 9 del vespre.

Taller per fer un rellotge de sol

El 12 de novembre s’ha programat un taller per fer un rellotge de sol i entendre el seu funcionament. Anirà a càrrec de Josep M. Cors Iglesias, professor de l’àrea de matemàtiques a la UPC Manresa. Està adreçat a infants de 6 a 12 anys acompanyat d’un familiar. Serà de 10 a 11 al TechLab Manresa.

Ja el 14 de novembre el professor de l’àrea de física a la UPC Manresa Francesc Rota parlarà de les aportacions científiques més importants d’Albert Einstein. Aquesta xerrada s’emmarca en el centenari de la visita d’Albert Einstein a Catalunya. S’aprofitarà l’efemèride per exposar les aportacions científiques més importants que va fer Einstein a la ciència. Aportacions que van revolucionar la concepció de l’univers i que encara ara tenen un gran impacte en la societat, tant a escala tecnològica com filosòfica. La xerrada se celebrarà a les 12 del migdia a la sala d’actes de la UPC.

L’endemà, el 15 de novembre. Xavier de las Heras, professor emèrit de l’àrea de química a la UPC Manresa parlarà dels «100 anys d’Oró a la Terra». La conferència pretén il·lustrar alguns trets característics del científic Joan Oró, des de la seva geografia personal fins a la seva descoberta més destacada en el camp de la cosmoquímica. Es farà a les 10 a la sala d’actes de la UPC Manresa

La mateixa sala d’actes de la UPC acollirà el 16 de novembre a les 12 del migdia la xerrada "L’aerodinàmica: els secrets que amaga l’aire". Anirà a càrrec de Jordi Vives Costa, professor de l’àrea d’automoció a la UPC Manresa. Té el propòsit de presentar de forma simple i amena els principals principis d'aerodinàmica, algunes curiositats i també algunes anècdotes en la història d'aquesta ciència. Al mateix temps també es veurà la seva aplicació especialment en l'automoció.

El professor de l’àrea de mecànica a la UPC Manresa, Pau Català, parlarà dels "Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): una mirada des de l'enginyeria mecànica". Serà el 17 de novembre a les 12 del migdia a la sala d’actes de la UPC. Reflexionarà sobre com l'Enginyeria Mecànica pot contribuir per assolir-los.

Peça teatralitzada

Finalment el 18 de novembre hi haurà una peça teatralitzada que representarà una trobada entre Albert Einstein i Ignasi de Loiola. Els dos personatges es trobaran a 2/4 de 12 del matí al TechLab Manresa (UPC) a conseqüència d'una estranya anomalia del continu espaitemps.

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

És una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i lInnovació que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia. El TechLab Manresa, que recentment ha inaugurat la seva seu a la UPC, se suma a aquesta iniciativa.