La Politècnica inaugura el TechLab Manresa, la versió a escala petita del futur projecte a la Fàbrica Nova

La posada de llarg del nou espai al pati del centre manresà, que ha costat prop de mig milió d'euros, ha aplegat un centenar de persones

Gemma Camps

Gemma Camps

Després de mig any d'obres i d'una inversió de prop de mig milió d'euros, aquesta tarda s'ha inaugurat el TechLab Manresa, una nova instal·lació de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM), la UPC Manresa, situada al mig del pati del centre pagada amb finançament propi. Té la voluntat d'esdevenir un espai de creació per a la comunitat UPC obert a la ciutadania seguint la filosofia del projecte de futur a la Fàbrica Nova on, segons l'alcalde Marc Aloy, la previsió és que a l'entorn de la Setmana Santa de l'any vinent comencin les obres previstes amb els deu milions de l'estat. La inauguració del TechLab s'ha fet coincidint amb els 80 anys del centre.

"Una màquina de crear"

De fet, el TechLab Manresa, la posada de llarg del qual ha aplegat un centenar de persones del món científic, econòmic i empresarial, ha estat definit com una versió a escala petita del que serà la Fàbrica Nova, segons s'hi ha referit Pere Palà, director de l'EPSEM, o, dit d'una altra manera per part de Daniel Crespo, rector de la UPC, "un assaig general del que ha de ser la Fàbrica Nova". També l'ha descrit com "una màquina de crear", insistint en la importància del vessant creatiu de la feina dels enginyers. I és que, com ha recordat que va dir Einstein, físic com ell, "els científics estudien el que existeix; els enginyers creen el que no existeix".

El TechLab és un espai diàfan de forma rectangular de 150 m2 i amb molt llum. A l'interior hi ha un taulell al costat de les parets on hi ha disposats els equips per poder-hi fer divulgació i recerca científica i tecnològica. Impressores 3D (en una de les quals hi havia una reproducció de la Fàbrica Nova amb la inscripció del TechLab a la façana), una gravadora-talladora làser, un trepant, una fresadora, una màquina de cosir i altres equipaments d'electrònica, mecànica i química.

Sessions de portes obertes

Palà ha destacat que "avui donem el tret de sortida a un projecte ambiciós en el qual ens havíem compromès a treballar els darrers anys". N'ha recordat la gènesi a partir d'una dinàmica participativa el curs 2018-2019 en la qual es va posar damunt la taula la necessitat de disposar d'un "espai de creació equipat" que ja "es va veure que seria una peça clau". Malgrat els entrebancs pel camí com la pandèmia i la inflació, que va suposar la repetició del concurs per adjudicar l'obra, "quan un projecte està condemnat a l'èxit es fa realitat", ha remarcat.

Ha parlat del foment de l'"esperit maker" i "el de tots els camps de la família STEAM, ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques" a través del nou equipament, que no només estarà a l'abast de la comunitat UPC sinó també d'estudiants de fora a través de projectes que la Politècnica ja fa temps que impulsa, i de nous. Més endavant també s'obrirà a la ciutadania en general.

"D'aquí a un temps una versió ampliada d'aquest concepte el trobarem a la Fàbrica Nova de Manresa", ha expressat, alhora que ha fet una crida a "teixir aliances" per fer-ho possible. Ha anunciat que properament es faran diverses sessions de portes obertes perquè la ciutadania pugui visitar la nova instal·lació.

Les primeres activitats

Montserrat Méndez, cap de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa i responsable del nou TechLab, ha explicat que "l'objectiu principal és fer arribar la ciència i la tecnologia i crear vocacions en l'àmbit de l'enginyeria entre els nois i les noies per ajudar a reduir la bretxa de gènere" que hi ha actualment. "Els laboratoris de creació com el que avui ens ocupa són espais que redueixen barreres i s'obren per democratitzar la innovació i promoure la societat del coneixement", un concepte en la qual també s'han aturat l'alcalde Aloy i el rector Crespo.

Com a exemple que la vocació d'obrir la universitat no és nova, Méndez ha citat que "el curs 2002-2023 es van realitzar sota la marca TechLab Manresa 48 activitats i hi van participar 838 persones, un 27% de les quals eren noies". La manca d'espai, ha reconegut, era un inconvenient que el nou espai resoldrà. Ha anunciat que la primera activitat que es farà al nou equipament serà el 20 d'octubre, amb un taller amb motiu de la CodeWeek 2023. També ha avançat la posada en marxa de la comunitat d'usuaris Arduino a Manresa amb trobades quinzenals al TechLab els dimecres de les 4 a 2/4 de 6.

La constatació que falta espai

L'alcalde de Manresa s'ha mostrat entusiasmat amb la inauguració del TechLab que, ha recalcat, torna a posar en valor l'important actiu que té Manresa en la universitat. Ha insistit en el fet que sigui un espai obert a la ciutadania com un reflex del canvi que ha viscut la universitat i de la seva capacitat per oferir oportunitats i d'acompanyar vocacions. Lògicament, també ha parlat de la Fàbrica Nova. "És una realitat que ens fa veure que ja no hi cabem. Tot això que fins ara fèiem en diferents espais de la universitat, ara ho fem al pati, però ens hem quedat sense pati. Per tant, si pretenem que en aquesta universitat cada vegada s'hi puguin fer més coses i tingui una relació més àmplia amb la ciutadania, hem de buscar un espai més ampli, i d'aquí neix el projecte de la Fàbrica Nova". Seguint amb la idea de fer-la realitat, ha desitjat que la vida del TechLab sigui "ben curta".

Crespo, que ha tancat els parlaments abans del brindis que s'ha fet a l'exterior, ha agraït especialment el suport dels assistents. Ha volgut destacar "que la indústria 4.0 el que vol és democratitzar l'accés a aquestes tecnologies", acostar-les "a tota la gent que les necessita, que són els futurs enginyers d'aquesta universitat, i, sobretot, acostar-les a la societat i demostrar una cosa que hem de ser capaços de transmetre: que la tecnologia és una activitat cada cop més creativa". Com Palà, també ha parlat de teixir relacions encara més fortes amb el territori per fer realitat la futura Fàbrica Nova.

Subscriu-te per seguir llegint