L'executiva de la federació de barris de Manresa introdueix canvis davant la manca de candidatures per rellevar-la

S'allarga fins al 15 de novembre la recepció de candidatures; les eleccions es mantenen el 18

S'afegeixen punts en l'ordre del dia, com la possibilitat de crear una gestora provisional

Fotografia de membres de la comissió executiva de la federació de barris després de les eleccions del 2021

Fotografia de membres de la comissió executiva de la federació de barris després de les eleccions del 2021 / ARXIU/FAVM

Gemma Camps

Gemma Camps

La manca de candidatures (de la qual ha informat aquest diari fa una estona) per rellevar l'actual comissió executiva de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, que ha decidit plegar dos anys abans de completar el mandat per les raons ja explicades per aquest diari, l'ha portat a maniobrar.

Aquest dimecres al matí ha celebrat una reunió en la qual ha pres decisions que, posteriorment, ha comunicat a les associacions de veïns federades. Malgrat la manca de candidatures (que es podien presentar entre el 20 d'octubre i ahir dimecres a la mitjanit) i un anònim rebut pel president de la federació, Antoni Erro, en el qual se l'insta a desconvocar les eleccions del 18 de novembre i a crear una gestora provisional per fer el relleu amb més calma, la comissió executiva que encapçala ha decidit mantenir la data de les eleccions allargant fins al 15 de novembre el termini per rebre candidatures.

Ni canvi de data ni gestora d'entrada

Demanat per aquest diari, Erro ha explicat a Regió7 després de la reunió de l'executiva que "no aparcarem l’assemblea general extraordinària del dia 18 perquè com, diuen els estatuts, és l'òrgan sobirà i, si s’ha de prendre alguna decisió" consideren que és el millor lloc on fer-ho.

Tampoc no es crearà cap comissió gestora com es demanava en l'anònim rebut per ell. "No es l’aposta de l’executiva actual perquè planteja interrogants i pot plantejar problemes seriosos de governança i d’administració", atès que és una "figura contemplada en el règim intern de funcionament, però no en els estatuts". Posa com a exemple que "no es pot registrar a la Generalitat" i que associacions de veïns que han funcionat temporalment amb una gestora han tingut molts problemes, per exemple, per fer pagaments als bancs perquè n'hi ha que no reconeixen aquesta figura.

A banda d'allargar el calendari de recepció de candidatures, el que sí que ha fet l'actual comissió executiva després de la reunió "responent a un exercici de responsabilitat", ha remarcat Erro, ha estat incorporar alguns punts en l'ordre del dia del 18 de novembre.

Les novetats en l'ordre del dia del 18

Es mantenen el punt 1 i el 2: la renúncia dels membres actuals de la comissió executiva i la constitució de la mesa d'edat, respectivament. En el punt número 3 s'afegeix una "proposta d’acord sobre el document de compromís de col·laboració entre la cooperativa Recer i la federació el 2024". Erro recorda que, abans de la seva constitució davant notari, el 3 d'agost, la cooperativa Recer ha fet les peticions de subvencions a través de la federació i que, en el cas de la que s'ha rebut recentment, es va demanar el maig passat, quan Recer encara no estava constituïda i es desenvoluparà al llarg de l'any vinent. A banda, Recer té la seu al local de la federació. Es tracta de garantir la continuïtat d'aquesta col·laboració perquè "no quedin penjats".

El 4rt punt de l'ordre del dia passa per, en el cas que hi hagi una candidatura, que es presenti i votar-la.

El punt 5, si no hi ha cap candidatura que es presenti, inclou posar a votació la proposta d’acord perquè la federació pugui ser gestionada temporalment per una junta gestora.

El punt 6, si la votació surt en positiu, estableix que entre els presents es pugui presentar algú per encapçalar aquesta gestora i que es voti, amb la idea que funcioni durant tres mesos i que, passat aquest temps, es convoquin eleccions. I, si es vota que no, que la mesa d’edat torni a convocar eleccions en trenta dies.

El darrer punt, el 7, estableix que, en cas d’aprovar-se la constitució d'una junta gestora o la repetició del procés electoral, les persones amb signatura de l'actual comissió executiva es posen a disposició per continuar pagant nòmines i proveïdors.

La comissió executiva actual de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa la integren: Antobi Erro (president), Marina Hosta (vicepresidenta), Ramon Caballol (secretari) i Lluís Brucart i Lola Terra (vocals). Genoveva Gorchs, que era la tresorera, va dimitir quan la federació va fer costat a la plataforma ciutadana Manresa diu prou. Erro explica que el relleu s'havia de fer en la propera assemblea extraordinària de la FAVM, que justament és la que tindrà lloc el 18 de novembre per fer el relleu, amb la qual cos ja no s'ha fet res.

Subscriu-te per seguir llegint