Un forat de 45.000 euros, gènesi de la decisió de plegar abans d’hora de l’executiva de la federació de barris de Manresa

L’anterior tresorer de l’Associació de Veïns de Passeig i Rodalies va desviar diners de la secció d’enterraments que ja ha tornat

El president de la federació va fer dimitir la junta per fer foc nou, inclosa una treballadora, fet que va derivar en una autèntica guerra 

Votació en què Antoni Erro va ser escollit president de la federació, el desembre del 2017

Votació en què Antoni Erro va ser escollit president de la federació, el desembre del 2017 / Arxiu/Marta Pich

Gemma Camps

Gemma Camps

La comissió executiva de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) ha decidit plegar abans d’hora. L’actual mandat durava fins al desembre del 2025, però ha convocat eleccions el 18 de novembre vinent. Segons ha pogut saber Regió7, el motiu, lluny del que pugui semblar, no han estat les discrepàncies internes per l’adhesió a la concentració ciutadana ‘Manresa diu prou’ per demanar més seguretat, sinó un conflicte iniciat el 2021, quan es descobreix una forat a la caixa de la secció d’enterraments de l’Associació de Veïns de Passeig i Rodalies de 45.000 euros. Aquest va ser l’inici.

L’extresorer de l’Associació de Veïns del Passeig i Rodalies, Manel Orgaz, va deixar de pagar els enterraments dels anys 2019 i 2020, tot i rebre les quotes dels socis, de manera que l’entitat va quedar a deure 45.000 euros a les funeràries. 

El president de la FAVM, Antoni Erro, ha explicat a aquest diari que va descobrir aquest deute perquè una de les funeràries li ho va comunicar el 2021. Tot el que va passar després, digne d’un llibre d’intriga, confessa que ha desgastat la comissió executiva fins al punt de renunciar dos anys abans del previst. Demanat per Regió7, Orgaz ha admès, penedit, que «hi va haver un problema» i ha insistit que «està solucionat» i que ho va fer de manera immediata.

Els impagaments de Passeig i Rodalies, segons el correu enviat a Erro el 28 d’abril del 2021 per una funerària afectada, el va portar a convocar una reunió amb la presència d’Orgaz i de la presidenta de llavors, Maria Carme Prunés, entre altres membres de l’ens veïnal. Va ser el 3 de maig. Segons explica, no va ser possible treure’n l’aigua clara perquè la cúpula de l’associació va fer pinya amb Orgaz. Fa notar que el tresorer tenia sempre la manera d’aconseguir la segona firma necessària per realitzar operacions bancàries fàcilment. «Quan hi havia un enterrament, passava rebut als socis beneficiaris (amb el nom del finat), però no feia el pagament a la funerària. D’aquesta manera, els socis no sospitaven, però la funerària anava acumulant deute. Es va saber que hi havia deu enterraments pendents de pagar a Àltima i deu més a Mémora, però ja s’havien cobrat als socis». 

Quant a la possibilitat que la pilota fos més grossa i que també es desviessin diners de les quotes de socis o de subvencions de l’Ajuntament i de la Generalitat, respon que «no se sap». El que sí que constata és que «durant sis anys, aquesta associació no va celebrar cap assemblea general»

La solució, la dimissió

Durant el mes de maig, Erro explica que va celebrar fins a sis reunions per mirar de resoldre el tema. El 13 de maig amb Orgaz, que diu que li confessa una desviació de 6.000 euros que després es descobrirà que és molt superior; el 20 de maig amb Prunés, entre altres, on es posa damunt la taula la seva dimissió; i el 31 de maig amb Xavier Cots, secretari de Passeig i Rodalies, de la qual tampoc no en treu cap informació i a qui demana que dimiteixi com ja ha fet abans amb Orgaz i Prunés. Consultat per aquest diari, Cots ha declinat fer cap comentari sobre el tema.

Després de cinc reunions més en les quals se certifica que els diners desviats són 45.000 euros «mínim», en l’assemblea general ordinària de l’ens veïnal celebrada el 26 de juny s’accepten les dimissions de Prunés, d’Orgaz i de Cots i es crea una comissió gestora.

A partir d’aquí, lluny d’obrir una etapa de concòrdia, se n’obre una que encara serà més destructiva, segons relata Erro. El punt de partida el té el canvi de lloc de feina d’una treballadora de la federació el juliol del 2021 amb la idea de fer foc nou del tot a Passeig i Rodalies, on estava ella, que no ho va acceptar. Fins a la resolució del conflicte, hi ha hagut expedients i denúncies. Una autèntica guerra per les posicions enfrontades visceralment d’alguns dels protagonistes. 

Erro assenyala novament el desgast patit com el motiu que els ha portat a plegar. Ho han fet després de tenir resolt el tema de la treballadora i que la cooperativa d’enterraments Recer, que van impulsar, ja camini sola, destaca.

«Els diners van tornar»

Antoni Revilla, actual president de l’Associació de Veïns de Passeig i Rodalies, coincideix amb la versió d’Erro. Amb la seva esposa són socis de la secció d’enterraments i comenta que, quan ell els va trucar per comunicar-los el desviament de diners, va parlar amb Orgaz , que li va confessar la seva autoria i li va assegurar que ho resoldria, tot i que no va ser de forma immediata. «No es va amagar i no vaig voler demanar per què ho havia fet». Va decidir «no fer cap denúncia». «Els diners van tornar, les funeràries ens ho van agrair i no vam trobar ningú més involucrat» dins de la junta. Atribueix a la «incompetència» de Prunés que no ho descobrís. 

Recorda que Erro va demanar la «dimissió en pes» de la junta i que «s’organitzés una gestora» fins a la celebració de les eleccions. La van formar ell, Revilla, i un altre soci, Oriol Tomasa. En l’assemblea del 30 d’octubre, Revilla va ser elegit president. Tot i que no era un paper que l’apassionés, diu que va tenir molt clar el motiu pel qual va entomar el repte. «Hi havia avis molt més grans que jo [socis de la secció d’enterraments] amb un denominador comú. Deien que ‘quan em mori no vull portar problemes als meus fills’». Dissoldre l’associació si no sortia cap president «volia dir deixar-los penjats». No ho va voler fer i amb la seva esposa es van dedicar a endreçar la secció. 

«L’abandonament administratiu amb el tema de pagaments i la secció d’enterraments era bestial. Vam treballar moltíssim anant a buscar la gent a les cases i ho vam actualitzar». Admet que no pot dir si «hi havia més problemes econòmics» perquè hauria calgut una auditoria, no hi havia diners per encarregar-la i van decidir centrar-se en els enterraments. Amb ell, que n’està apartat fa un any per un tema de salut, formen la junta Tomasa i Jordi Matamala.

[object Object]

Cal recordar que a l’Associació de Veïns de Passeig i Rodalies, com va recollir Regió7 (vegeu edició del 31 d’octubre del 2013) ja hi va haver problemes amb el pagament dels enterraments el 2013. El cas es va destapar quan algunes funeràries van reclamar deutes pendents a l’entitat veïnal. 

Mentre que el 2013 Passeig i Rodalies va quedar a deure 25.000 euros a les funeràries, diners dels quals no se n’ha sabut res més, el 2021 van ser 45.000 (vegeu la pàgina anterior), que es van tornar. Una de les funeràries afectades el 2013 és la que el 2021 va comunicar la situació al president de la federació de barris.

El president de Passeig i Rodalies el 2013 era Lluís Coll, que justament va presentar la dimissió aquell any perquè, segons va dir, no tenia temps per dedicar-se a l’associació. També era vicepresident de la federació de barris, càrrec que havia anat deixant. Aleshores, la presidia Enric Martí. 

Demanat en aquell moment per aquest diari, Coll va negar qualsevol anomalia als comptes de l’associació, va declarar que el fet que algú insinués que hi havia hagut mala praxi només podia ser fruit de la mala fe i va afirmar que l’ens veïnal no movia grans quantitats de diners perquè hi havia uns 200 socis. Una gestora es va fer càrrec de l’associació amb Maria Carme Prunés al capdavant, que ja n’era la vicepresidenta i que es va haver de carregar el mort.

No va ser l’únic cas. A la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, també el 2013, la tresorera, Teresa Torrabadella, va robar 18.000 euros de la caixa i 12.000 de la de l’Associació de Veïns dels Comtals, de la qual també n’era la tresorera. A més, se’n va endur un sobre amb 3.000 euros en efectiu. 

La federació ho va denunciar el maig del 2013 i ella va desaparèixer al cap de poc sense deixar cap rastre. Regió7 també va informar a bastament d’aquest afer

Per què no va denunciar la federació actual el tresorer de Passeig i Rodalies quan es va assabentar de l’espoli a la secció d’enterraments el 2021? Erro explica que el seu advocat els ho va desaconsellar tenint en compte que la resta de membres de la junta de l’entitat, a qui pertocava posar-se les mans al cap i tirar endavant accions legals, van protegir el responsable del desviament.  

[object Object]

El dissabte 18 de novembre és la data escollida per celebrar l’assemblea general extraordinària de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa (FAVM)

L’ordre del dia inclou la renúncia dels membres actuals de la comissió executiva, la constitució de la mesa d’edat, la presentació de les candidatures que es puguin presentar i l’elecció de la nova comissió executiva de la federació de barris de Manresa per als propers quatre anys. L’assemblea tindrà lloc a les 11 del matí a la seu de la FAVM. El divendres 20 d’octubre va quedar obert el període de presentació de candidatures per ocupar els càrrecs a presidència, vicepresidència (que és un càrrec no obligatori), tresoreria, secretaria i vocalies (que tampoc no són obligatoris). El dimecres 8 de novembre es tancarà el període de presentació de candidatures.

Subscriu-te per seguir llegint