Manresa celebra el Dia Mundial de la Diabetis

537 milions de persones adultes pateixen diabetis arreu del món

Els menors de 15 anys són els més propensos a patir diabetis

La diabetis afecta menors d'entre 0 i 14 anys

La diabetis afecta menors d'entre 0 i 14 anys / @ wirestock

Aquest 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis, una data marcada pel naixement de Frederick Grant Banting, un dels descobridors de la insulina el 1922. La diabetis és una malaltia que afecta un percentatge elevat de població, sense tenir en compte el rang d'edat. I a més, és una de les malalties més mortals que podem trobar. Per tal de fer-li front, el més important és conscienciar-se sobre com portar un estil de vida saludable: exercici i una dieta variada i equilibrada. Descobreix com hi participa la ciutat de Manresa!

El lema de la Federació Internacional de la Diabetis és "conèixer els riscos és conèixer la resposta"

Què comporta la diabetis

Si no cuidem la nostra salut, i agafem diabetis, amb els temps, se'ns pot arribar a complicar i acabar patint malalties cardiovasculars, neuropaties diabètiques, problemes de pell, problemes de visió i malalties renals cròniques

Les dades a escala mundial

Actualment, hi ha 537 milions de persones adultes que pateixen diabetis. I a més, s'espera que, aquesta xifra augmenti fins als 783 milions el 2045, apujant la taxa en un 12,2%.

Una persona de cada 10 conviu amb la diabetis el 2023

Les dades a Espanya i Catalunya

Segons l'INE (l'Institut Nacional d'Estadística), la diabetis és una de les causes de mort més freqüent a Espanya. El 2021 van morir 10.748 persones per diabetis. La taxa de mortalitat de les dones és més alta en aquesta malaltia.

A més, segons l'Idescat (l'Institut d'Estadística de Catalunya), en un estudi fet entre el 2011 i el 2021, es pot apreciar com el 2011 hi havia un 7,8% de la població que patia diabetis i el 2021, la taxa es va incrementar fins a un 11,2%. 

Les franges d'edat de l'estudi a Catalunya, determinen que, el 2021, els menors d'entre 0 i 14 anys encapçalen l'estudi amb un 22,6%, els joves entre els 15 i els 29 els segueixen, però de molt més lluny, amb un 7,1% i, la franja d'edat que va dels 30 als 39 anys només té un 3,3% d'incidència. 

Menjar sucre, aliments processats i ultraprocessats, pot fer que els més petits pateixin diabetis

Menjar sucre, aliments processats i ultraprocessats, pot fer que els més petits pateixin diabetis / freepik

Així doncs, potser la millor tàctica seria començar a fer una bona proposta a pares i mares, per tal de començar a oferir una bona alimentació als fills, evitant sucres i aliments processats i ultraprocessats, entre altres. Recordem que, les begudes energètiques estan en auge constant i això està comportant un major risc de patir diabetis o una malaltia cardiovascular.

Una bona rutina d'hàbits alimentaris pot ser la solució

Manresa contra la diabetis

Avui, entre les 17:45 h i les 22:30 hores, la façana de l'Ajuntament gaudirà d'un color blau, per col·laborar, conscienciar i visibilitzar una de les malalties que més defuncions està provocant: la diabetis.

L'Associació de Diabètics de Catalunya Central i l'Ajuntament de Manresa, tornen a col·laborar per fer possible una diada tan especial.