Els enderrocs per fer la seu del Govern a Manresa es traslladen a l’interior dels antics jutjats

Actualment s’està buidant l’edifici dels mobles i la maquinària que encara quedaven dins i s’estan col·locant els puntals interiors per demolir les parts que aniran fora

El mes vinent ha de començar la fase per buscar vestigis arqueològics

Una grua treballava ahir amuntegant bigues i ferros en el buidatge de l’edifici

Una grua treballava ahir amuntegant bigues i ferros en el buidatge de l’edifici / Mireia Arso

Gemma Camps

Gemma Camps

Després de l’enderroc dels edificis del carrer de Galceran Andreu números 6-8, 10 i 12, i del carrer de la Codinella número 3, els treballs per fer a Manresa la futura seu de la Generalitat a la Catalunya Central a l’edifici dels antics jutjats de la Baixada de la Seu s’han traslladat a l’interior

La segona i darrera fase d’enderroc, de les escales i de la claraboia de l’edifici dels antics jutjats cap endins, i de l’estructura de la torre dels Procuradors, ha començat amb el buidatge de tot l’edifici, bàsicament dels mobles i de la maquinària que hi havien quedat. A banda, estan col·locant els puntals interiors per poder començar les demolicions estructurals, que afectaran la part resultant de la reforma de l’any 1979, així com l’edifici annex dels Procuradors. La previsió és acabar aquests treballs de cara al mes de gener, segons informació facilitada per la Delegació Territorial del Govern a la Catalunya Central.

Part que es demolirà, amb la claraboia a mig desmuntar

Part que es demolirà, amb la claraboia a mig desmuntar / Departament de Territori

Passadís interior a la banda del parc de la Seu

Passadís interior a la banda del parc de la Seu / Departament de Territori

Una de les finestres que donen al parc de la Seu, al fons

Una de les finestres que donen al parc de la Seu, al fons / Departament de Territori

Com ja es va explicar en el seu dia, l’actuació contempla una fase específica d’intervenció arqueològica extensiva. És previst que comenci a mitjan desembre, amb una durada de cinc mesos. Cal recordar que l’edifici es troba ubicat en una zona de Manresa amb una expectativa arqueològica especialment interessant. 

 Els estudis realitzats a l’edifici dels antics jutjats, que havia estat el Palau del Consell de Ciutat; al dels Procuradors, i al del carrer de Galceran Andreu que era l’antiga seu de Creu Roja, van servir per concloure que, en el cas dels antics jutjats, com a elements originals amb valor patrimonial només hi ha la façana de la Baixada de la Seu i els arcs de l’anomenada sala gòtica, a la banda del parc de la Seu. L’edifici dels Procuradors, sobre el qual hi havia la hipòtesi que fos una torre antiga, igual que l’anterior, també ha estat molt transformat al llarg dels anys. És modern amb una base dels segles XIII-XIV. De l’antic edifici de Creu Roja es va decidir conservar-ne un dels arcs, que es traslladarà a la nova seu de la Generalitat com a testimoni dels edificis preexistents.

Setembre del 2024

Paral·lelament als treballs d’enderroc, s’està preparant la licitació i la futura adjudicació de l’obra de construcció del nou edifici, amb una previsió de començar-lo de cara al setembre de 2024. 

Les obres van començar el setembre del 2022 amb una durada prevista de tres anys i mig mes un per deixar a punt l’interior per entrar-hi a treballar, i amb un cost de 20,6 milions d’euros

A l’antic edifici dels jutjats s’hi afegirà una nova construcció. En total, sumaran una superfície útil de 7.473 m², dels quals 537 m² es destinaran a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), on la ciutadania podrà realitzar qualsevol tràmit relacionat amb qualsevol departament de la Generalitat en un sol lloc a través del sistema de finestreta única

El projecte redactat per la UTE formada per CDB Arquitectura SLP-RFArq Arquitectos SLP, proposa un edifici que tindrà com a peculiaritat un pati central amb una coberta vidriada que serà accessible des dels carrers de la Codinella i de Galceran Andreu, de manera que permetrà connectar-los amb el parc de la Seu, on també es faran obres per tal de millorar aquesta connectivitat.  

L’objectiu és concentrar en un sol edifici els serveis de la Generalitat presents a Manresa actualment dispersos en diferents edificis. La previsió és que aplegui uns 250 treballadors.