El porta a porta als comerços de Manresa comença amb dubtes i queixes pels horaris de recollida

S'inicia el canvi de model de recollida d'escombraries que culminarà la primavera vinent amb els contenidors tancats

Contenidors al siupermercat Llobet 1923 de la plaça Neus Català, fins ara Crist Rei

Contenidors al siupermercat Llobet 1923 de la plaça Neus Català, fins ara Crist Rei / J.M.G.

Jordi Morros

Jordi Morros

Manresa ha donat el primer pas per canviar de forma radical el model de recollida d’escombraries. Ho ha fet amb la posada en marxa, aquest dilluns, del porta a porta als comerços de la ciutat. Ho ha fet amb més dubtes que no pas certeses entre els botiguers, i algunes queixes pel que fa a l’horari de recollida, que es fa de dia amb camions nous. Segons l’Ajuntament, el model s’anirà afinant. El nou sistema de recollida de deixalles culminarà la primavera vinent quan s’implantarà el sistema dels contenidors tancats, tret dels de vidre i paper, a tota la ciutat. El canvi es porta a terme amb la voluntat de reciclar més i millor.

A partir d’ara un element nou s’incorporarà al paisatge urbà habitual de la ciutat. Són els contenidors nous que els comerços hauran de col·locar a l’exterior de la botiga. N’hi ha d’orgànica, d’envasos, de vidre, de rebuig. El paper i el cartó es recull com fins ara.

Un dels nous contenidors a l'exterior d'un establiment comercial, aquest dilluns al passeig Pere III

Un dels nous contenidors a l'exterior d'un establiment comercial, aquest dilluns al passeig Pere III / J.M.G.

En funció de les deixalles que genera cada comerç -informadors ambientals en van visitar 2.000 de l’estiu cap aquí i s’ha fet una estimació- es passa a recollir determinats dies a la setmana. L’orgànica es recollirà cada dia; els envasos, tres cops per setmana; el vidre, entre un i tres cops per setmana; el paper i el cartó un màxim de sis dies; i el rebuig un cop a la setmana.

Amoïnats

Regió7 ha parlat amb diversos comerços de la ciutat. Els més amoïnats són els del ram de l’alimentació. Bàsicament per l’orgànica que generen. Fins ara acostumaven a tirar-la als contenidors del carrer. Ara al que els hi ha facilitat l’Ajuntament. Hi ha qui lamenta que l’hagin de guardar tot un dia a l’establiment.

«Ens van deixar triar si volíem que passessin a les 9 del matí o a les 4 de la tarda. Vam triar les 4 de la tarda», explica Mercè Aloy, de la carnissera i xarcuteria del mateix nom del carrer Barcelona. A la cuina generen orgànica, a la botiga també, i a l’obrador igual. «Fins ara quan cadascú acabava ho anàvem a tirar. Ara ho hem d’unificar tot».

Aloy comenta que ho guarden en fred per evitar males olors i «tenim contenidors que ens fan nosa a tot arreu». Considera que s’hagués hagut de fer el canvi passat Nadal, amb «més tranquil·litat. Ho trobo precipitat». I s’ha quedat amb dubtes: el dissabtessen a recollir l’orgànica?. A quina hora?. Ho ha de guardar fins dilluns o deixa-ho al carrer? Aloy sentencia que «un cop adaptats ja estarà, però ara no era el moment».

Adaptar-se

«Tot serà adaptar-nos», comenta Jordi Gonzàlez, de la cansaladeria Garriga i el frankfurt Farolillo. Al principi pot ser una mica caòtic perquè tenim tots els contenidors i ocupen espai., Es tracta d’anar seleccionant. A nosaltres l’orgànica ja ens la passaven a buscar cada tarda». «Ara ens haurem d’adaptar al dia i a l’hora» en funció del tipus de fracció.

A la Granja Alpina també els hi han dut els contenidors. «Ja ens fan fer reciclatge per altres vies. Hi ha qui es molesta perquè s'hauran de canviar hàbits que no teníem, però vist fredament no és complicat", pensa Joan Ferrer.

El Llobet 1923 de la plaça Neus Català -fins ara Crist Rei- també tenien dubtes. És un establiment que per les seves característiques genera deixalles de totes les fraccions, i ahir, per exemple, ja tenien el contenidor dels envasos ple i, en canvi, la recollida no és previst que es faci fins avui, lamenta la responsable del comerç. Iolanda Culebras.

Alba Ferrer, botiguera del carrer Barcelona, comenta que no l’afecta massa perquè només genera cartó, però afirma que entre els botiguers en general hi ha mala maror pels horaris. Per altra part Montserrat Abadal, comerciant del carrer Urgell de roba i tèxtil per a la llar, explica que hi ha cert descontentament per això mateix, els horaris. No casen amb els horaris comercials. Li han dut contenidors, però «en el meu cas no en necessito i fan més nosa que servei» perquè genera bàsicament cartó. En aquest cas afirma que el porta a porta «és ideal». Comenta que és difícil quadrar els horaris de recollida amb el de cada botiga, «però s’hauria d’anar més a fons». 

El porta a porta es fa a 1.099 comerços de la ciutat. Tots ells es consideren mitjans o grans productors de deixalles. La resta, prop de 900 més, poden continuar tirant les deixalles als contenidors del carrer. S’han repartit gairebé 4.000 cubells i contenidors de diferents mides.

Contenidors que s'han repartit als comerços

Contenidors que s'han repartit als comerços / J.M.G.

El canvi de model va acompanyat d’una campanya comunicativa amb el lema "Molt de Manresa" (vegeu Regió7 del 5 de desembre), i d’una renovació total de tots els camions i maquinària de neteja.

Ajustar horaris

El regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet, assegura que d’incidències n’hi ha i n’hi haurà, però cada cop menys perquè tots n’anirem aprenent». Pel que fa a les queixes sobre els horaris de recollida afirma que d’entrada són indicatius, i «en funció de com vagi tot els ajustarem. Sempre es mirarà que vagin bé per la gran majoria».

Remarca que actualment ja hi havia una setantena de comerços -bàsicament d’alimentació i restaurants- que ja reciclaven i se’ls hi passava a recollir cada dia la fracció orgànica, i 400 més el paper i cartó.

Recorda, també, que hi ha 9 informadors ambientals 

La UBIC demana flexibilitat

El president de la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa, Antoni Daura, explica que el comerç està a l’expectativa, i comenta que els horaris de recollida no acaben d’agradar. «No estem tancats de banda en res, però hem manifestat el nostres dubtes i hem demanat que hi hagi cintura i flexibilitat per anar millorant, sobretot en el tema dels horaris». D’entrada, l’Ajuntament s’ha mostra receptiu.

Daura posa en dubte que la recollida de les escombraries s’hagi de fer de dia, i pensa que la recollida de cartó «anava raonablement bé. Amb el tema de l’orgànica haurem de veure com va». Recorda que el pressupost del model de recollida és de 100 milions d’euros en 10 anys. «És un pressupost molt elevat que ja veurem si té retorn».