El Ballet Clàssic Manresa protagonitza una funció de "La Bayadère" a benefici d’Althaia

L’espectacle tindrà lloc el 4 de febrer a les 6 de la tarda al Teatre Kursaal

Representació de "La Bayadère" a càrrec de Ballet Clàssic Manresa

Representació de "La Bayadère" a càrrec de Ballet Clàssic Manresa / Arxiu/BCM

Redacció

Més de setanta ballarins pujaran a l’escenari de la sala gran del Teatre Kursaal de Manresa, el diumenge 4 de febrer de 2024, a les 6 de la tarda, per oferir una representació solidària de La Bayadère. Es tracta d’una nova iniciativa de Ballet Clàssic Manresa (BCM) amb la col·laboració de Manresana d’Equipaments Escènics i la Fundació Althaia. Els beneficis de la funció es destinaran íntegrament al projecte de millora de l’atenció a infants i joves d’aquesta última institució.

La Bayadère és un dels ballets més emblemàtics del repertori clàssic de dansa, amb música de Ludwig Minkus. Tots els ballarins i ballarines que participen en la representació són alumnes de l’escola, des dels d'iniciació de 4 a 6 anys fins als del grup de perfeccionament que es preparen per fer el salt a l'activitat professional. La direcció artística és a càrrec de Raquel Pérez i Pablo Testa Grosbaum.

Prendre part en un muntatge de ballet permet que els joves artistes incorporin capacitats complementàries a la tècnica i el condicionament físic que es treballa a la sala d’assaig com ara l’expressivitat, la presència escènica o el control emocional en exposar-se davant de públic real. També cal tenir en compte que la pràctica del ballet clàssic contribueix favorablement tant en l’estat físic com en l’equilibri emocional dels infants i joves.

Ambientada a l’exòtica Índia, l’obra narra la història d’amor de Nikya -la Bayadère- i el príncep Solor, que desafia totes les regles socials i transcendeix més enllà del món terrenal.

Les entrades ja són a la venda. Es poden adquirir a través de la pàgina web del Teatre Kursaal o a les taquilles del Teatre Kursaal a un preu de 15 euros (12 euros per als menors de 30 anys i també per als majors de 65 anys).

Aquesta és la quarta vegada que BCM col·labora amb els projectes de mecenatge d’Althaia de forma totalment desinteressada. L’any 2018 ho va fer amb la representació solidària del musical Dolly, una dona exasperant, juntament amb Manresa Teatre Musical (MTM) per recaptar fons per al nou Hospital de Dia d’Oncologia. El 2020, els beneficis de la funció solidària del ballet Giselle es van destinar al projecte de millora de l’atenció a infants i joves. Igual que la representació solidària d’El llac dels cignes de l’any passat, que va tenir una gran acollida.

Tant BCM com MTM formen part de la comunitat d’amics d’Althaia com a entitats que, de forma recurrent, organitzen activitats solidàries en benefici de la institució.

La Bayadère és el sisè espectacle de dansa clàssica que duu BCM damunt dels escenaris. Anteriorment, havia presentat El llac dels cignes, Giselle, Coppelia, La Ventafocs i El Trencanous.

El projecte de millora de l’atenció infantojuvenil

La Fundació Althaia té en marxa una campanya de participació i mecenatge per millorar les àrees d’atenció a infants i joves. L’objectiu és renovar aquests espais incorporant-hi un plus d’humanització per aconseguir que el pas dels infants per l’hospital sigui una experiència de coneixement i creixement.

El projecte inclou diferents actuacions que s’aniran executant per fases en funció de com avanci la campanya de participació i mecenatge. Hi ha prevista la remodelació de la Unitat d'Hospitalització de Pediatria, l'escola i l'hospital de dia. També la reestructuració de la Unitat de Neonatologia i la humanització de les consultes externes i urgències de Pediatria. En el marc d’aquest projecte ja s’han tirat endavant algunes actuacions, com l’entrada en funcionament de la ressonància magnètica pediàtrica humanitzada i la consolidació de l’activitat dels Pallapupas.