El govern de Manresa rebutja totes les al·legacions de Junts als impostos i taxes del 2024

Argumenta que quan es van presentar l’expedient del projecte de pressupost ja estava confeccionat

Imatge d’arxiu d’una usuària de la zona blava

Imatge d’arxiu d’una usuària de la zona blava / Arxiu/Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

L’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem Manresa ha rebutjat totes les al·legacions presentades pel grup d’oposició Junts a les ordenances fiscals per a l’any que ve adreçades a augmentar els incentius fiscals per a la rehabilitació i el comerç.

El govern municipal no considera oportú incrementar del 50% al 95% la bonificació de l’Impost de Construccions Instal·lacions i Obres (ICIO) per intervenir en façanes, coberta i mitgeres situades en qualsevol indret del terme municipal.

El govern considera adient aquest tractament més favorable per als béns immobles del Centre Històric. A més, argumenta que, tant en aquest cas com en la resta, l’acceptació d’aquesta bonificació implicaria la necessitat de fer una revisió del Projecte de Pressupost del 2024, amb una reducció de despeses per un import equivalent al seu cost fiscal. I en la data de presentació d’aquestes al·legacions, 11 de desembre, l’expedient del projecte de pressupost de 2024 ja estava confeccionat en la seva totalitat.

El govern recorda que s’ha incorporat una bonificació, consensuada amb els agents econòmics del municipi, del 50% de la quota de l’impost per les obres de rehabilitació d’edificis en sòl urbà quan l’ús principal sigui residencial i l’edifici tingui una antiguitat superior a 45 anys, sempre i quan les obres afectin la totalitat dels habitatges d’aquest edifici i tinguin com a finalitat millorar les condicions habitabilitat i eficiència energètica. Amb la incorporació d’aquesta bonificació es vol potenciar la rehabilitació d’edificis en el seu conjunt i no dels habitatges de forma individual.

Tampoc considera oportú ampliar i generalitzar la bonificació aplicable al Centre Històric del 95% de les taxes per l’inici de noves activitats, ja que es van reduir un mínim del 50% el 2023.

D’altra banda, el govern mantindrà les bonificacions de l’impost d’obres a les noves construccions que es puguin implantar al Polígon del pont Nou i al Parc Tecnològic perquè considera que pot fer més atractiva la localització d’empreses en els esmentats polígons de la ciutat, cosa que posava en dubte Junts.

No es reduirà la zona blava, però tampoc s’encarirà

Tampoc va considerar oportú el govern de la ciutat reduir en un 20% les tarifes de la zona blava per a l’any que ve, com sol·licitava Junts per Manresa.

Esquerra, socialistes i Impulsem recorden, en la seva resposta, que les tarifes ja van ser objecte d’una reducció important quan l’Ajuntament va assumir la gestió directe del servei.

Així, en data 22 de desembre del 2022, el ple municipal va aprovar la revisió del règim tarifari de la zona blava per a l’any 2023.

 Les tarifes aprovades van ser d'1,95 euros l’hora per a la tarifa blava, i d'1,72 euros l’hora per a la tarifa taronja, el que suposa una tarifa d'1,61 euros l’hora i d'1,42 euros l’hora IVA exclòs, respectivament.

El passat 26 de maig van entrar en vigor les noves tarifes del servei, com a taxa municipal, amb un import d'1,50 euros l’hora i d'1,30 euros l’hora per a les tarifes blava i verda, respectivament, el que suposa una disminució de les tarifes aprovades per a 2023 del 23,1% i el 24,4%, respectivament. Igualment, les tarifes es van reduir en un 6,8% i un 8,4% respecte de les tarifes IVA exclòs aprovades per a l’any 2023.

Segons l’equip de govern, «addicionalment, no s’ha previst cap increment d’aquestes tarifes per a l’any 2024».

D’altra banda, ERC, PSC i Impulsem recorden que el rendiment d’aquesta taxa s’aplica preferentment a finançar programes de mobilitat.

Massa cara encara

Per contra, Junts considera que la zona blava és encara excessiva i hi ha marge per reduir-la en una proporció tal que segueixi generant ingressos positius nets. Creuen que la reducció de la tarifa comportaria un major incentiu per a la seva utilització i reduiria la dissuasió que genera.  

Subscriu-te per seguir llegint