El parc Vila Closes de Manresa es reinaugura més endreçat i amb menys gàbies

Es completa la reforma de l’espai que ja es va pactar amb els veïns fa 12 anys

El parc Vila Closes es va inaugurar oficialment el 2009 i s'ha tornat a reinaugurar aquest 2024

El parc Vila Closes es va inaugurar oficialment el 2009 i s'ha tornat a reinaugurar aquest 2024 / OSCAR BAYONA

Jordi Morros

Jordi Morros

El serial de l’anomenat parc de les gàbies del barri de plaça Catalunya de Manresa s’ha acabat 14 anys després de la seva inauguració oficial, i 12 anys després, també, que es pactés amb els veïns canviar-ne la seva fesomia. O almenys això és el que sembla aparentment. Aquest dijous s’ha reinaugurat un cop s’ha enllestit l’última i gran intervenció que s’hi ha fet, tant pel volum de treball com per la inversió, per deixar-lo tal com es va acordar amb els veïns el 2011.

Ha estat gairebé quatre mesos tancat a causa de les obres que han suposat una inversió de gairebé 250.000 euros.

El parc Vila Closes, en homenatge al pintor manresà, s’ha quedat pràcticament sense les característiques estructures metàl·liques -les gàbies- que el definien i que en el fons van generar tant malestar, i s’ha endreçat a nivell general. S’ha arreglat el paviment, s’han plantat més arbres, s’han pintat els bancs de fusta i s’han retirat els de pedra, i s’ha instal·lat una nova il·luminació i un nou sistema de reg.

El parc Vila Closes s'ha obert al públic aquest dijous al migdia després de mesos d'obres

El parc Vila Closes s'ha obert al públic aquest dijous al migdia després de mesos d'obres / OSCAR BAYONA

A la reinauguració hi ha participat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, acompanyat de la regidora de Via Pública, Mariana Romero; i el d’Acció Comunitària, Lluís Vidal Sixto Orozco. També família del pintor Vila Closes, dirigents de l’Associació de Veïns de Plaça Catalunya i membres de la comissió ciutadana del parc.

Aloy conversa amb família del pinto Vila Closes

Aloy conversa amb família del pintor Vila Closes / OSCAR BAYONA

Aloy ha assegurat que amb la reinauguració i obertura del parc es «tanca un deute que l’Ajuntament tenia amb el barri», i ha opinat que tota la història del parc ha estat «un episodi que no ha estat prou gestionat». Ara, però, s’ha resolt i a més a més «hem anat un pas més enllà arreglant elements que s’havien degradat amb el pas del temps».

L’alcalde, però, ha destacat la forma com s’ha entomat aquest darrer tram de la reforma del parc. Una comissió de veïns, regidors de l’Ajuntament i tècnics municipals, han fet un seguiment quinzenal del conjunt de les obres i laseva evolució. Una forma de treballar participativa que Aloy ha posat d’exemple i que, segons ha dit, hauria de ser més habitual.

També els veïns del barri han lloat aquesta forma de fer. «Ha sigut un veritable exercici de participació ciutadana i s’han tingut en compte les nostres aportacions», ha afirmat el dirigent de l’Associació de Veïns de plaça Catalunya, Víctor Feliu. Ha fet una valoració positiva del resultat final. «Som crítics quan ho hem de ser», però en aquest cas «no ens dol gens reconèixer i aplaudir la gestió de l’Ajuntament».

Més reivindicacions

Això sí. Feliu ha aprofitat l’ocasió per reivindicar un parc infantil en un dels solars del pavelló del Pujolet, i ha demanat al govern que arregli la plaça Catalunya, punt neuràlgic i socialitzador del barri amb mancances de manteniment.

El parc Vila Closes es va inaugurar el juliol del 2009 i va costar 1,4 milions d’euros. No va arribar a tenir mai el favor dels veïns, que s’esperaven una altra cosa. «El projecte que ens van ensenyar no es va avenir gens amb el que va acabar sent», ha recordat un membre de la comissió ciutadana del parc. L’associació de veïns no va assistir aleshores a la inauguració oficial ja en senyal de protesta, i de seguida va emprendre accions per demanar canvis.

El 2011 es va pactar amb una comissió ciutadana tot un seguit de projectes de millora que es van refrendar en un referèndum ciutadà el 2012. Els canvis es van anar executant lentament, a mesura que hi havia diners, i fins ara. Potser per això l’alcalde Aloy també ha agraït, als veïns, la paciència que han tingut, «que ha durat anys».

Foto de família dels assistents a la reinauguració del parc Vila Closes aquest dijous al migdia

Foto de família dels assistents a la reinauguració del parc Vila Closes aquest dijous al migdia / OSCAR BAYONA