Manresa recorda els bombardeigs que va patir fa 85 anys amb una visita al refugi antiaeri de la Renaixença

L'activitat guiada és aquest diumenge, a les 11 del matí i a 2/4 d'1 del migdia

Els atacs de l'aviació franquista van ser el 21 de desembre de 1938 i el 19 de gener del 1939

Imatge d'arxiu d'una visita al refugi antiaeri del Grup Escolar La Renaixença

Imatge d'arxiu d'una visita al refugi antiaeri del Grup Escolar La Renaixença / Arxiu/Mireia Arso

Redacció

Aquest diumenge, 21 de gener, a les 11 del matí i a 2/4 d'1 del migdia, es faran visites guiades al refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença (carrer del Canonge Muntanyà, s/n) i a l’exposició permanent Manresa. I la mort va caure del cel. Els bombardeigs a finals de la guerra 1938/39 que hi ha instal·lada a l’interior.

A les 12 del migdia, el cor inCORdis oferirà un repertori musical de cançons que van tenir un paper destacat en l’esdevenir col·lectiu durant la República i la Guerra Civil.

Per assistir a la visita, cal fer reserva de l’entrada enviant un missatge a patrimonicultural@ajmanresa.cat o bé al telèfon de la Regidoria de Cultura, 938 753 410, fins al divendres 19 de gener a les 2 del migdia.

Durant la Guerra Civil, l’aviació franquista, ajudada per les de Hitler i de Mussolini, va executar bombardeigs sistemàtics contra la població civil, que van provocar més de 5.000 morts arreu de Catalunya. Els bombardeigs sobre Manresa van ser els dies 21 de desembre de 1938 i 19 de gener del 1939 i van provocar la mort d’un mínim de 35 persones. El dia 24 de gener les tropes franquistes van entrar a Manresa.

Una mostra de brutalitat

Aquests atacs sobre la població civil es van produir en un moment en què la guerra ja estava del tot decidida a favor del bàndol sublevat contra la República, per tant, militarment, resultava completament injustificada la mort de tantes víctimes innocents. S’entén, doncs, com una mostra de la brutalitat amb què es va imposar la dictadura franquista.

Com en els darrers anys, l’Ajuntament de Manresa i l’Associació Memòria i Història de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, han preparat les visites per recordar aquests fets tràgics i retre un homenatge permanent a les víctimes.

Aquesta activitat forma part de les accions realitzades dins del Programa municipal de Memòria Històrica de Manresa. La pròxima activitat serà el dia 26 de gener, amb un acte de reconeixement a les persones manresanes deportades als camps de concentració nazis que es farà a la plaça Sant Domènec, a la 1 del migdia.

Podeu trobar més informació sobre el refugi de La Renaixença i els bombardejos a Manresa en aquest enllaç i aquest altre.