Junts demana a l'Ajuntament de Manresa que eviti la mort d'explotacions agràries

Avisa quer ni hi haurà prou aigua perquè es puguin regar els sembrats com fins ara

Ramon Bacardit, president del grup de Junts Manresa

Ramon Bacardit, president del grup de Junts Manresa / Arxiu/Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El grup municipal de Junts per Manresa presentarà una moció al ple de dijous en la qual insta l’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem a prendre les mesures necessàries i establir els paràmetres adequats de regulació per tal de garantir que les explotacions agrícoles de caràcter intensiu i comercial de les hortes del Poal i de Viladordis puguin regar els sembrats d’aquesta temporada.

També reclama al govern municipal que «impulsi amb caràcter urgent» de la mà de la Junta de la Séquia un Pla d’abastament d’aigua en casos de sequera «que permeti garantir la supervivència de l’horta manresana com un bé estratègic essencial per a l’abastiment d’hortalisses i fruites a la ciutat».

En la moció, Junts recorda que el regadiu del Manresa està format per les hortes del Poal i de Viladordis, ambdues regades per la Sèquia la qual té el dret històric de captació de mil litres per segon del Llobregat a Balsareny. Gràcies a la Sèquia és possible disposar d’un potencial de 600 hectàrees de conreu de regadiu que es distribueixen en una estructura de la propietat molt fragmentada. 

Per una part hi ha cultius de microformat destinats a autoconsum o oci i, per l’altra, explotacions agràries de més de tres hectàrees.

Junts recorda que l’estudi realitzat l’any 2010 sobre el regadiu de Manresa identificava 14 explotacions agràries d’una certa entitat sumant les de l’horta de Viladordis i les del Poal. I aquell estudi ja alertava de la delicada situació en què es trobaven l’any 2010 quan ja n’hi havia mitja dotzena amb una activitat molt baixa. 

Cabal insuficient

Ara que Catalunya està patint un episodi de sequera de gravetat, les reserves hídriques dels pantans estan sota mínims i el govern de la Generalitat ha dictat restriccions severes que en el cas de la Sèquia consisteixen en la limitació fins als 60 litres per segon, «aquest cabal resultarà absolutament insuficient», segons Junts.

Avisa que aviat es farà evident i no es podran regar com cal els nous sembrats. «Aquest fet posarà en perill la producció de l’horta manresana i, concretament, la supervivència de les explotacions de producció intensiva i comercial dels pocs productors que encara tenim i que abasteixen d’hortalisses i fruites a la població». 

Moció per dignificar el Pont Llarg

Una altra iniciativa de Junts és la presentació d’una moció en la qual demana la redacció d’un estudi patrimonial que sigui la base per la posterior redacció del projecte de restauració de l’aqüeducte del Pont Llarg i que el presenti no més enllà de l’octubre de 2024.

Vol que s’encarregui enguany el projecte de dignificació del Pont Llarg i els seus voltants que inclogui no només la restauració pròpia de l’element sinó l’adequació correcta del seu entorn, identificant quins elements distorsionadors impedeixen la contemplació de l’element catalogat i proposant quins s’haurien d’eliminar o modificar.