Mor el manresà Xavier Safont Moix, pioner de la fotografia subaquàtica a Catalunya

Va ser l'ànima de la secció de submarinisme del Centre Excursionista Montserrat

Xavier Safont en una imatge d'arxiu

Xavier Safont en una imatge d'arxiu / Arxiu particular

Redacció

El manresà Xavier Safont Moix, pioner de la fotografia subaquàtica a Catalunya i principal promotor del submarinisme al Bages, va morir diumenge a conseqüència d'un infart quan es trobava a la cabina d'un vaixell durant una expedició de submarinisme a les Maldives. Va començar el seu trajecte com a professor de submarinisme a la Catalunya central al Centre Excursionista de la Comarca de Bages i després va convertir-se en un dels principals impulsors d'aquesta disciplina al Centre Excursionista Montserrat. El seu cos es troba en procés de repatriació.

Safont era a Maldives acompanyat per la seva dona, Alba Camprubí. Estava prejubilat però mantenia una activitat molt intensa en el que ha estat la seva passió durant tota la seva vida. Col·laborava sovint en expedicions de submarinisme a Indonèsia.

Va néixer a Manresa i va començar a bussejar als 15 anys, i amb 18 es va iniciar en el món de la fotografia submarina. Safont va guanyar nombrosos concursos de fotografia submarina, entre ells diversos campionats d'Espanya i reconeixements en l'àmbit mundial. Un dels més importants va ser el subcampionat del món l'any 1986 a Cadaqués fent parella amb el gironí Antoni Miró. Durant dècades va destacar en concursos de primer nivell, sovint tenint com a model submarina la seva esposa, Alba Camprubí, navarclina i també instructora. Les seves imatges es publicaven amb regularitat en publicacions com 'Divers' i 'Let's Dive Mag', i també era molt actiu publicant a les xarxes socials. 

Paral·lelament, va ser un dels promotors del submarinisme a la comarca del Bages i va convertir-se en instructor de molts dels esportistes actualment actius en aquesta disciplina a la Catalunya central. Va començar a fer cursos de submarinisme al Centre Excursionista de la Comarca de Bages i, després d'uns anys, va passar a fer-ho al Centre Excursionista Montserrat, on va convertir-se en l'ànima de la secció d'aquesta disciplina. La seva activitat com a cursetista la desenvolupava a Manresa i la Costa Brava tot i que feia més de trenta anys que vivia a Vilanova i la Geltrú, on també havia organitzat cursos de formació i on s'havia traslladat per estar més a prop del mar aprofitant un canvi d'oficina en l'entitat bancària on treballava. Actualment estava prejubilat.