L'Ajuntament de Manresa presenta el segon superàvit més elevat

El romanent de tresoreria en el tancament de caixa del 2023 va ser de 7,2 milions

3,7 milions ja estan compromesos i els restants 3,5 s'haurà de decidir a on s'inverteixen

L'alcalde Marc Aloy i el regidor d'Hisenda, Pere Massegú

L'alcalde Marc Aloy i el regidor d'Hisenda, Pere Massegú / Francesc Galindo

Francesc Galindo

Francesc Galindo

L'Ajuntament de Manresa va presentar aquest matí amb el segon superàvit més alt de la seva història. Si el tancament de caixa dels números del 2022 van donar com a resultat un romanent de tresoreria de 9,5 milions d'euros, el del 2023 va ser de 7,2 milions, dels quals 3,7 milions ja estan compromesos i 3,5 s'haurà de decidir la seva utilització.

L'alcalde Marc Aloy va avançar que hi haurà diners per al festival de cinema Clam, per al Festival Artístic del Barri Antic (FABA), l'impuls al comerç i entitats socials i esportives.

Els 3,7 milions compromesos aniran a parar a pagar factures del 2023 a les quals cal fer front i afegir al resultat de l'any.

Tant l'alcalde com el regidor d'Hisenda, Pere Massegú, han remarcat que l'any s'ha tancat amb unes finances sanejades, un coeficient d'endeutament baix i una mitjana anual de pagament a proveïdors de 37 dies, 1,2 dies menys que l'any anterior. 

Endeutament de 48,7 milions

A 31 de desembre l'endeutament se situava en 48,7 milions d'euros si es té només en compte l'Ajuntament (1,5 milions menys que el 2022), mentre que el deute consolidat (el que inclou també organismes que consoliden els comptes amb l'Ajuntament com la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i la Fundació Turisme i Fires) se situava en 49,2 milions (1,6 menys que el 2022).

També s'ha retallat el coeficient d'endeutament, que ha passat del 59% al 52% i del 53% al 51% en el cas de l'endeutament consolidat, que és el que es té en compte per a l'accés al crèdit.

L’alcalde Marc Aloy va explicar que quadrar el pressupost sempre és molt dificultós i es van deixar algunes partides «que haurem de reforçar. Ja comptàvem que el resultat de l’exercici podia ser positiu i reforçarem algunes de les partides que ja sabem que havien quedat curtes».

Rèplica a Ramon Bacardit

Al ple del mes de març es presentarà una primera proposta de reforç de partides. A patir d’aquí quedarà un altre paquet que ja s’està treballant en el si del govern «i també ho farem amb l’oposició». L’alcalde va explicar que en l’aprovació del pressupost ja es van assumir uns compromisos de reforçar partides. «Per exemple, reforçant entitats esportives i més en un any que som Ciutat Europea de l’Esport i tenim aquest batec esportiu tan important. No cal que ningú ens recordi que hem de donar-hi més suport, perquè ja sabem nosaltres que hi volem donar més suport perquè, a més, ja ho vam anunciar».

D’aquesta forma es referia al president de Junts, Ramon Bacardit, que es tingui en compte la seva petició d’augmentar el suport a l’esport de lleure i de competició.

L’alcalde va explicar que l’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem roman a l’espera de les respostes a noves peticions de subvencions formulades que, en el cas que fossin concedides, comporten un cofinançament, «així que és important que tinguem una mica de pulmó perquè si ens atorguen alguna d’aquestes inversions siguem capaços d’afegir el percentatge que ens pertoca». I va reblar que «estem en un procés de reflexió sobre a què destinem els diners».