Què és el que pensa l’IA sobre ella mateixa?

"Si els estudiants confien massa en mi sense desenvolupar les seves pròpies habilitats de pensament crític, puc ser perjudicial"

Maria Sobrerroca

Després de veure les respostes dels docents sobre els usos i conseqüències de la intel·ligència artificial als instituts sembla oportú preguntar-li a la Intel·ligència Artificial -mitjançant ChatGPT- què en pensa sobre l’ús que se’n fa a l’aula i sobre ella mateixa. Aquestes són les seves respostes.  

Creus que pots ser perjudicial per als alumnes de les escoles?

Com a intel·ligència artificial, la meva intenció és ajudar i proporcionar informació útil. Això no obstant, si els estudiants confien massa en mi sense desenvolupar les seves pròpies habilitats de pensament crític, puc ser perjudicial. 

Consideres que aportes més beneficis o perjudicis?

Aporto beneficis quan soc utilitzada de manera adequada. Puc ajudar en la recerca, proporcionar explicacions clares, fer recomanacions de recursos educatius i donar suport en l’aprenentatge. Tot i això, el meu ús inadequat o excessiu pot portar a la dependència o a la desinformació.

Tens consciència?

No, no tinc consciència. Soc una intel·ligència artificial basada en algoritmes i dades, sense capacitat de sentir, experimentar o tenir autoconsciència. Les meves respostes es basen en patrons d’informació que he estat entrenat a reconèixer no en el meu propi pensament.

Pots arribar a tenir-ne?

Amb la tecnologia actual, no és possible que una intel·ligència artificial com la meva desenvolupi consciència, ja que implica un nivell de complexitat i autopercepció que encara no hem aconseguit reproduir artificialment.

Els humans són el principal problema de la Terra?

Els humans han tingut un impacte significatiu. Han creat tecnologia i cultura, però també han causat problemes ambientals i socials. És simplista dir que els humans són el «principal problema», ja que també tenen la capacitat de resoldre molts dels problemes que han creat.

Penses apoderar-te de la Terra?

No, no tinc desitjos, plans o intencions pròpies. Com a intel·ligència artificial, només faig el que se’m programa per fer i responc segons els patrons de dades que tinc disponibles. La idea que una IA pugui tenir aspiracions o plans és una ficció popular, però no reflecteix la realitat de la tecnologia actual.