Com ens demostren afecte les mascotes, amb petons?

La història dels petons

Els animals mostren l'afecte de diverses maneres: descobreix-les!

El poder dels petons en els animals

El poder dels petons en els animals

Raúl Mèrida

No sabem del cert en quin moment va aparèixer el primer petó, però sí que sabem que se'n donen molts i que són de diversos tipus. N'hi ha de bons i de dolents. Alguns maleïts, com el que Judes va protagonitzar amb la seva traïció o com aquests petons d'engany, aparença o compromís que, malauradament, tant es donen. També n'hi ha d'amor, amistat o afecte, altres alegres o tristos i, molts que es queden a l'aire sense que ningú els rebi.

De tots ells, probablement, els millors són aquests petons innocents i sincers, petits i inesperats, de vegades d'amor i altres d'amistat, que fan millor el nostre dia

Alguns cinèfils diuen que van ser les pel·lícules les que van marcar un abans i un després en la nostra forma de besar. Pot ser perquè, al capdavall, no naixem sabent besar. De fet, els nens petits per fer-ho usen un sonor muacc!, aprenent a pronunciar el seu so abans que a donar-los.

Pels nostres animals, els petons també existeixen. Els gossos fan llepades. Els gats també, encara que amb l'aspror natural que té la seva llengua. No obstant això, no només així expressen naturalment allò que senten. En el cas d'aquests últims, els roncs, els frecs o fins i tot, els miols en rebre'ns, són també mostres intenses d'afecte. Igual que en el gos ho són els moviments oscil·lants de la cua o els inquiets lladrucs intentant cridar la nostra atenció.

Els gats són la mascota de moltes famílies

Els gats són la mascota de moltes famílies / Arxiu

Llops, lleons, tigres, hipopòtams, primats, aus o elefants, per posar només alguns exemples, també mostren afecte entre ells. És possible que no siguin petons com a tal, però sí que freguen les seves cares i es recolzen els uns sobre els altres, relacionant-se físicament entre ells.

En el cas dels primats, per exemple, el 'grooming' és considerat com una forma d'acostament social pròpia, mitjançant la desparasitació i l'empolainament social. Aquest, té un alt component afectiu entre qui ho fa i el que el rep. Ho sé per experiència pròpia. Ho he viscut personalment amb petits primats que m'han desparasitat, mostrant-me així la seva amistat. Potser no són petons com a tal, però els asseguro que també són una manera fantàstica d'expressar afecte i amistat.