L’Associació de Veïns de Montví de Baix denuncia deixadesa en el manteniment i que «se senten abandonats»

L’Ajuntament de Moià culpa dels greuges a l’enorme deute preexistent i a que bona part de la urbanització no està recepcionada

Una imatge de les deixalles a Montví de Baix

Una imatge de les deixalles a Montví de Baix / Arxiu Particular

Lluc Grandia

«Ens sentim abandonats, i paguem l’IBI com tots, perquè no podem rebre el mateix tracte que els vilatans?». Amb aquesta contundència s’expressa Mayka López, presidenta de l’Associació de Veïns de Montví de Baix, una urbanització al nord de Moià i pertanyent a la capital de comarca. Segons López, els veïns es queixen reiteradament de la falta de manteniment que pateixen per part de l’Ajuntament, principalment en qüestions com les franges perimetrals antiincendis o la gestió dels residus, i que el manteniment de la brigada municipal és insuficient. El fet de que bona part de la urbanització (tres dels quatre sectors) no estigui recepcionada fa que, fins i tot, les zones que no ho estan encara se sentin més perjudicades, tot i pagar els impostos. 

L’alcalde de la capital del Moianès, Dionís Guiteras, no s’espolsa la responsabilitats i admet que entén la sensació dels veïns, però que, per una banda, el fet que bona part de la urbanització no estigui recepcionada dificulta molt la feina de manteniment, tot i que s’hi posen els recursos humans que es pot. Altrament, també culpa la manca de manteniment, per exemple, de les franges perimetrals fetes el 2016, a l’enorme deute i la manca de liquiditat que ha arrossegat l’ajuntament fins fa poc més d’un any. Ha anunciat que ja s’han adjudicat les obres per recepcionar un dels sectors que encara no ho estan, l'A1, que espera que es puguin començar al setembre, i que estan treballant amb els veïns per a recepcionar la resta de la urbanització. També ha explicat que es demanarà una pròrroga a la Generalitat per a poder treballar el més aviat possible en les franges perimetrals. Ha afegit que no li fa por assumir les culpes i que li agradaria fer les coses més ràpid, però la falta de recursos i la lentitud dels tràmits no ajuden.

López també explica que els contenidors estan deixats i plens de brossa i en culpa el poc manteniment del servei de neteja, que considera que passa poc sovint, mentre que Guiteras ho vincula al fet que, algunes persones que tenen segona residència a altres municipis on es desenvolupa el porta a porta prefereixen portar les deixalles als contenidors com els de Montví, que no estan tancats, en el que considera una mostra «d’incivisme», i ha demanat la col·laboració dels veïns per combatre-ho.

Finalment, la presidenta de l’AVV també ha denunciat dues ocupacions, una de les quals resulta ser conflictiva, i ha assegurat que han comès robatoris i que lloguen la casa per muntar festes il·legals. L’alcalde republicà n’és conscient i estan treballant amb els Mossos d’Esquadra per resoldre-ho.