La campanya de control de la vespa asiàtica al Moianès es tanca amb 6.400 reines capturades

Amb aquesta acció s’haurà evitat el desenvolupament de més de 300 nius secundaris d’aquesta espècie invasora

Exemplar de vespa velutina, que instal·la els seus nius a les branques altes dels arbres

Exemplar de vespa velutina, que instal·la els seus nius a les branques altes dels arbres / GENCAT

Queralt Casals

Queralt Casals

La campanya ciutadana per posar fre a l’expansió de la vespa asiàtica al Moianès, impulsada pel col·lectiu cultural i ecologista El Fanal, juntament amb apicultors i apicultores de la zona, ha permès capturar 6.400 reines. Això haurà permès evitar el desenvolupament de més de 300 nius secundaris d’aquesta espècie invasora, que va entrar al Moianès fa quatre anys i ha proliferat amb força. Segons els impulsors, caldrà esperar a la tardor per valorar si la feina feta redueix la pressió de la vespa velutina sobre el territori.

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie exòtica en expansió amb fort impacte sobre la biodiversitat, ja que ataca insectes pol·linitzadors com les abelles i redueix la producció de mel dels ruscos. Fa quatre anys que es va detectar la seva presència al Moianès i, des d’aleshores, no ha parat de proliferar. Per aquest motiu, El Fanal i apicultors i apicultores de la zona han impulsat una campanya per posar-hi fre amb la col·laboració de la ciutadania.

La iniciativa per controlar la vespa asiàtica a la comarca es va engegar el mes de febrer quan ecologistes i apicultores van trobar-se per a posar fil a l’agulla i unir esforços davant l’elevada presència d’aquesta espècie invasora al territori. Basant-se en el model de trampeig, es va iniciar una primera fase de la campanya de control amb el cens de nius secundaris de vespa asiàtica de la temporada anterior,  que són com una gran bola de paper i poden arribar a fer més de 60 centímetres de diàmetre. Es van localitzar un total de 36 nius, que van servir de base per a crear una xarxa de trampeig per tota la comarca.

La segona fase de la campanya es va iniciar el mes de març i es va focalitzar en atrapar reines fecundades abans no fessin nius nous, a partir de diferents estratègies per capturar-les. La primera proposta va ser un trampeig municipal dins les zones urbanes i espais municipals, assumit pels Ajuntaments i el Consell Comarcal. La segona es va centrar a fora dels espais municipals i la va dur a terme un equip de voluntaris amb trampes que es van col·locar a les proximitats dels nius censats. També es va contemplar un trampeig des de casa fent una crida a la població per tal de penjar trampes casolanes als jardins particulars.

Implicació dels centres educatius

Els centres educatius de la comarca van bolcar-se amb la recollida d’ampolles de plàstic per tal de fabricar les trampes. En una setmana se’n van arribar a recollir més de 450 i es van construir unes 150 trampes mentre, paral·lelament, des de les ADF de la comarca i apicultores i apicultors es van demanar els permisos dels propietaris per la instal·lació de les trampes a les seves finques. Un cop instal·lades també es va fer un seguiment de les trampes i cada 15 dies, fins a mitjans de juny, es van anar revisant per comptar les reines capturades i tornar a omplir la trampa de líquid.

En aquests mesos, s’han capturat 6.400 reines, el 66% de les quals ho han fet apicultors i apicultores, el 17% s’han recollit a la xarxa de trampeig de voluntaris, l’11% s’han atrapat en cases particulars i el 6% en zones urbanes i espais municipals. Segons els impulsors s’ha de tenir en compte que «del total de reines capturades el 95% no haurien arribat a fer niu per diferents causes com la mort accidental o la competència intraespecífica, entre altres». D’aquesta manera, asseguren que «s’ha evitat el desenvolupament de 322 nius secundaris de vespa velutina, amb el 5% de les reines capturades».

Pel que fa als danys col·laterals, és a dir altres insectes capturats, durant la campanya s’han detectat mosques, arnes blanques i molt localitzadament formigues i alguna vespa autòctona. En cap cas han caigut a les trampes abelles, coleòpters i altres grups d’insectes. Així, «considerant que un sol niu de vespa velutina consumeix al voltant de 5 milions d’insectes en una temporada els danys col·laterals es quantifiquen en un 0,06% dels insectes que haurien consumit els 322 nius que s’han evitat».

De totes maneres, afirmen que s’haurà d’esperar a final de setembre i principi d’octubre per valorar si s’ha aconseguit disminuir la presència de vespa velutina a la comarca, ja que és aleshores «quan els nius estan en el seu màxim desenvolupament i la pressió és més visible». En aquest moment, que és quan es podrà comprovar si la feina feta redueix la pressió d’aquesta espècie invasora sobre el territori, l’equip de treball preveu fer una xerrada per retornar els resultats obtinguts a la ciutadania i a les administracions

Els impulsors valoren molt positivament l’experiència de la campanya perquè «s’ha aconseguit donar a conèixer la problemàtica» i hi ha hagut «una implicació molt bona de la ciutadania a nivell intergeneracional». Asseguren també que «la geografia acotada de la comarca ha ajudat» i que s’ha demostrat que «si la ciutadania ens organitzem i ens impliquem podem dur a terme moltíssims projectes». Com a punt feble destaquen «la poca implicació per part de l’administració pública» que esperen que s’incrementi de cara a les següents campanyes.