Castellterçol recuperarà el contrapàs, amb més de quatre segles de vinculació a la vila

Es tracta d’una dansa que es ballarà a la propera festa major amb una versió més tradicional i una de més popular  

Un dels assajos que s'han fet del Contrapàs

Un dels assajos que s'han fet del Contrapàs / ARXIU PARTICULAR

David Bricollé

David Bricollé

A la propera festa major, Castellterçol ballarà i recuperarà el Contrapàs. Es tracta d’una dansa antiga que els vilatans i vilatanes ballaven la vigila del diumenge de festa. Més endavant, però, qualsevol festa o processó era bon motiu per ballar-lo. Ara, el poble, de la mà de l’Esbart Rosa d’Abril, però amb una comissió creada expressament per a l’ocasió, ha decidit rescatar-lo de l’oblit i tornar-li a donar el protagonisme que havia tingut, ballant-lo en la propera festa major d’estiu, que té lloc el quart cap de setmana d’agost.

El primer pas ha estat un acte de presentació del projecte, en què es va explicar tot el procés que s’ha seguit per tal de recuperar la dansa, i també la història que duia lligada de la seva vinculació amb la vila.

La primer referència del Contrapàs de Castellterçol data de 1661. En aquell any ja es ballava, per tant, és anterior a aquesta data. Se'n conserven poques referències, però se sap què tenia un origen religiós. Es ballava durant la vigília de la festa major i l'encapçalaven els 6 pabordes o administradors de l'altar (els sis homes que ballarien la Dansa i el Ball del Ciri de Castellterçol l'endemà). Més endavant, gràcies a una referència del 1700 i poc, l'església el prohibeix en algunes processons. Això és degut al caràcter popular que va evolucionar la dansa.

Acte de prsentació que es va fer de la iniciativa de recuperació

Acte de prsentació que es va fer de la iniciativa de recuperació / ARXIU PARTICULAR

Fonts de la comissió expliquen que aquest projecte neix arran d'una publicació de la partitura de la melodia que va transcriure Dolors Castells d'oïda fa molts anys. Les ganes de recuperar-lo i tornar als orígens del poble van engrescar uns quants a tirar-ho endavant.

La idea és ballar-lo dos dies: dissabte en acabar el pregó i diumenge a la nit. El primer dia recordarà l'origen més tradicional. El segon, segons les mateixes fonts, «serà una festa més popular i moderna, amb una passada i ballada del Contrapàs a sis places del nucli antic, recordant les passades per recollir els administradors». Serà una festa «oberta al poble i tothom podrà participar-hi. Només caldrà ballar i tenir el mocador de la festa».