El llop del Moianès podria haver-se desplaçat cap a boscos de l’àrea metropolitana

S’ha sabut que l’hivern passat es va captar un exemplar a Santa Coloma, que es creu que és el de la Catalunya central

L'agent rural Gabriel Lampreave fent tasques de seguiment del llop del Moianès, el març passat

L'agent rural Gabriel Lampreave fent tasques de seguiment del llop del Moianès, el març passat / ARXIU/OSCAR BAYONA

Guillem Costa/David Bricollé

El llop del Moianès, territori on hi ha detectat i constatat un exemplar solitari des del 2021, podria haver fet una incursió cap a l’àrea metropolitana. Segons publica aquest dilluns El Periódico, experts que fan seguiment d’aquest mamífer en el seu retorn a Catalunya van prendre imatges d’un exemplar a la comarca del Barcelonès, en el terme municipal de Santa Coloma de Gramenet. Aquesta captació es va produir a l’hivern de l’any passat (el 2022), quan els treballadors del parc de la Serralada de Marina van comprovar que les càmeres de fototrampeig instal·lades a la zona havien captat aquest llop.

Ara, aquesta dada apareix recollida oficialment en una joia naturalista publicada aquest any. Es tracta d’un extens llibre, de 592 pàgines i quatre quilos i mig de pes, que analitza la situació dels mamífers a Catalunya i Andorra. Ho publica Lynx Edicions i als seus capítols, els experimentats Jordi Ruiz-Olmo i David Camps descriuen amb textos, gràfics, il·lustracions i mapes les espècies de mamífers que viuen en aquest territori i estudien quina és la seva situació (l’actual i la històrica).

En un dels mapes que radiografia la situació de llop a Catalunya, es veu un petit quadrat just on confinen les comarques del Barcelonès, Maresme i Vallès. Aquesta marca indica el lloc on es va albirar aquest llop el 2022, a escassos quilòmetres de la ciutat de Barcelona.

Segons fonts que coneixen al detall el programa de seguiment d’aquest animal, és molt probable que l’individu present al Moianès fes una incursió fins a la Serralada de Marina. De tota manera, no hi ha proves genètiques que confirmin al 100% aquesta hipòtesi. De fet, i segons ha pogut saber Regió7, fa aproximadament un any que no es troben rastres de la presència de l’exemplar al Moianès.

Una de les poques imatges captades del llop al Moianès

Una de les poques imatges captades del llop al Moianès / ARXIU/AGENTS RURALS

Els llops són animals amb una gran capacitat de dispersió. És habitual que facin grans viatges a la recerca d’aliment i no és estrany que es desplacin quilòmetres i quilòmetres. A diferència de l’os, amb un hàbitat més restringit a les zones de muntanya, el llop pot viure en molts espais presents a Catalunya. Pot aprofitar cultius, zones agroforestals, boscos i petits espais poblats d’arbres amb camp obert. Per tant, es pot adaptar a gran part de la superfície de Catalunya.

En el seu moment es van albirar llops a Vall de Núria, al parc natural de l’Alt Pirineu i al Baix Empordà (aquest últim va ser atropellat). En el dia d’avui, els agents rurals en fan seguiment de quatre d’exemplars. Un es mou per l’Alt Empordà, l’altre per l’Alta Ribagorça, un altre pel Solsonès i l’últim és el del Moianès.

Segons explicava l’agent rural expert en llops Gabriel Lampreave en una entrevista a Regió7 el desembre de l’any passat, els primers indicis fonamentats de la presència de llop al Moianès es van donar entre el 2009 i 2010, però al 2011 va desaparèixer. En aquell moment va ser en base a danys a bestiar, amb un parell de rastres i alguna observació, capo fotografia. A partir d’aquí es va fer un salt fins al 2021, quan es registren atacs a ramats que apuntaven a la possibilitat que fos un llop. A la primavera del 2022 se’n va fer la confirmació amb la captació d’una imatge. De fet, entre el 2021 i principi del 2022 va protagonitzar diversos atacs a ramats amb la consegüent mort d’animals (una quarantena, bàsicament cabres i ovelles), alguns d’acreditats, d’altres amb molts números de ser-ne l’artífex. No ha estat una reintroducció induïda, ha estat una arribada natural, amb origen a les llopades que des d’Itàlia es van desplaçar els anys noranta fins als Alps francesos, on han establert una comunitat. Des d’aquest punt s’estan expandint cap al sud, recorrent molts quilòmetres fins a arribar a emplaçaments com el Moianès.  

Subscriu-te per seguir llegint