Moià convertirà l'antiga fàbrica de Can Comadran en un equipament multifuncional

El consistori ha aprovat el projecte de rehabilitació que vol recuperar la funció de dinamització social i econòmica de l’històric element patrimonial

La fàbrica tèxtil de Can Comadran va tancar l'activitat el 1978

La fàbrica tèxtil de Can Comadran va tancar l'activitat el 1978 / Ajuntament de Moià

Queralt Casals

Queralt Casals

Moià ha fet el pas definitiu per fer realitat la rehabilitació de l’antic complex fabril de Can Comadran. El consistori ha aprovat el projecte perquè l’antiga fàbrica recuperi la funció de dinamització social i econòmica que va tenir amb la creació d’un nou edifici multifuncional amb espais per a la formació i l’emprenedoria. El projecte, que preservarà elements patrimonials històrics com la icònica xemeneia, té un pressupost de 2,8 milions d’euros i compta amb una subvenció d’1,4 milions dels fons europeus Next Generation.

L’Ajuntament de Moià ha donat llum verda al projecte de rehabilitació integral de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Comadran, un element del patrimoni històric moianès que ara recuperarà la vitalitat després del seu tancament el 1978. Segons fonts municipals, l’objectiu és «recuperar la funció de dinamització social i econòmica d’aquest equipament estratègic amb la creació d'un nou edifici multifuncional amb un sistema d’espais flexibles i combinables entre si». Les obres intervindran en una superfície de 2.267 metres quadrats i es preservaran elements patrimonials històrics com la caldera, els motors i la xemeneia.

El nou equipament s’ubicarà a l’espai de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Comadran que encara es manté dempeus i que correspon aproximadament a la meitat de la dimensió original de la indústria construïda el 1959 per l’empresari tèxtil Feliu Comadran. Actualment, el complex està situat en una zona residencial on es concentren diferents equipaments municipals lúdics i esportius. Segons apunta el projecte, el nou equipament està pensat per «fomentar la formació, l’emprenedoria i la dinamització social al nucli urbà de Moià».

Per aquest motiu, s’ha plantejat un edifici amb múltiples usos concebut com a «espai multifuncional de formació i dinamització empresarial i social» i pretén ser «un pol de dinamització pel desenvolupament dels sectors locals preponderants i emergents com la indústria alimentària i ecològica, la construcció i serveis a les persones i del turisme». Per aquest motiu, es preveu la creació d’espais compartits de teletreball, espais de formació i de dinamització econòmica que han de permetre, segons el projecte, «reduir la mobilitat forçada i activar noves oportunitats formatives, laborals i econòmiques, des del foment del treball cooperatiu i els espais de participació i intercanvi». Entre els possibles usos de Can Comadran, el grup municipal de Junts, a l’oposició, apuntava la possibilitat que aculli la seu del Consell Comarcal del Moianès, actualment a Can Carner.

Motor econòmic de Moià

La indústria Tèxtil Comadran i Cia, dirigida per Feliu Comadran, va ser el motor econòmic de Moià durant quatre dècades del segle XX, del 1936 al 1978, i va tenir l’època de màxim esplendor entre la construcció de la nau l’any 1957 i el seu tancament el 1978. Hi van arribar a treballar més de dues-centes persones i en els moments de màxima producció la plantilla contractada va ser de gairebé 300 treballadors. Amb la crisi del tèxtil, la fàbrica va deixar de ser rentable i Can Comadran va tancar el 5 de novembre del 1978.

Durant 30 anys la fàbrica va estar tancada i en estat d’abandonament fins que l’any 2006 l’edifici va ser adquirit per una empresa privada i es va enderrocar parcialment la nau per construir-hi habitatges. Només va quedar en peu la part de la fàbrica que ocupava l’espai requalificat per a equipaments i espais lliures, que s’ha utilitzat com a magatzem municipal i aparcament de la brigada.

El projecte de rehabilitació té un pressupost de 2,8 milions d’euros i l'Ajuntament de Moià ha rebut una subvenció d’1,4 milions dels fons europeus Next Generation, que permetran incorporar actuacions de millora d’eficiència energètica, sostenibilitat ambiental i accessibilitat. En aquest sentit, la coberta de l’equipament amb secció de dent de serra, es transformarà en una planta de generació d’energia fotovoltaica que permetrà que l’edifici sigui sostenible energèticament. També es considerarà la possibilitat de transferir part de l’energia generada a altres equipaments de la zona.

El projecte de rehabilitació també preveu l’adequació d’un jardí públic lligat directament al nou equipament, que actuarà com a espai d’accés, zona d’esbarjo i descans de les activitats de la mateixa instal·lació. El nou espai lliure projectat enderrocarà les edificacions existents a excepció dels elements patrimonials històrics industrials icònics com són la caldera, la xemeneia industrial de la fàbrica tèxtil i la galeria subterrània de servei.

Can Comadran és un edifici carismàtic obra de l'enginyer Antoni Forrallad Solà, mostra de l'arquitectura històrica industrial catalana de mitjans de segle passat. La seva llarga xemeneia, que s’aixeca fins a gairebé 35 metres d’alçada i és visible des de la rodalia del nucli urbà, només és superada en alçada pel campanar de l’església de Moià. La seva façana és de pedra vista i disposa d’una coberta amb morfologia fabril de dent de serra.

Subscriu-te per seguir llegint