Deixar el peu recolzat en el pedal d'embragatge pot costar-te fins a 5.000 euros

Aquest mal costum al volant pot fer que t'hagis de fer càrrec de la reparació més cara que hi ha en un cotxe

Els pedals d'un cotxe

Els pedals d'un cotxe / Pixabay

Edgar Vivó

Si ets dels conductors que deixa el peu esquerre recolzat sobre el pedal d'embragatge mentre condueixes, has de saber que aquest mal costum pot fer que paguis fins a 5.000 euros en el taller.

Però per tal d'entendre per què donar suport al peu en el pedal d'embragatge pot ser perjudicial per al teu cotxe, primer necessitem saber el funcionament del sistema de canvi de marxes d'un vehicle. Quan trepitges el pedal d'embragatge, estàs desconnectant temporalment el motor de la caixa del canvi. Això et permet canviar de marxa sense que el motor estigui connectat directament a les rodes.

Encara que no ho sembli, quan mantens el peu sobre el pedal estàs mantenint l'embragatge parcialment pressionat. Això significa que el disc d'embragatge està en constant fricció amb el volant d'inèrcia, que està connectat al motor. Aquesta fricció constant pot generar calor i desgast excessiu en els components de l'embragatge. Això pot implicar dificultat per a canviar de marxa i fins i tot danys més greus en el sistema de canvi de marxes i derivar en la que és la reparació més cara d'un cotxe: canviar o reparar el sistema de canvi, amb una factura que pot ascendir fins als 5.000 euros.

Donar suport al peu en el pedal d'embragatge és un costum fàcil d'adquirir perquè és més còmode i ràpid per a accionar-ho, però pot tenir conseqüències costoses a llarg termini. Afortunadament la solució és simple: quan no estiguis utilitzant l'embragatge, simplement col·loca el peu en el reposapeus situat a l'esquerra dels pedals. Aquest reposapeus està dissenyat específicament per a descansar el peu mentre condueixes, evitant així el risc de danyar el sistema de canvi de marxes.