XUT A PALS

L’art de governar

Josep Miquel Bausset

Josep Miquel Bausset

AAixí defineix el diccionari el terme «política». Un art per buscar el bé comú i per trobar solucions. Per això el Papa Francesc elogia la política quan és a favor dels ciutadans i així, a l’encíclica Fratelli tutti, el Papa demana als governants que facin política pensant en el bé de la societat.

El Papa, que exhorta els polítics a treballar per grans principis i a apostar pel servei als ciutadans, els demana també que fomentin l’encontre i que siguin capaços d’escoltar el punt de vista de l’altre. I encara, el Papa demana també als polítics que tinguin una mirada profunda i àmplia per a arribar a acords entre adversaris.

Aquestes paraules del Papa Francesc, (ara que ha acabat la legislatura a l’Estat espanyol), m’han recordat la sorpresa que em produí la piulada del bisbe José Ignacio Munilla per l’acord, el novembre passat, entre el govern del Sr. Pedro Sánchez i el grup Bildu per aprovar els pressupostos generals de l’Estat.

El bisbe Munilla deia en el seu twitter: «El hecho de que un Gobierno otorgue a los herederos de una banda terrorista la capacidad de humillar a los que fueron sus víctimas, a cambio de su apoyo para mantenerse doce meses más en el poder, es simplemente inmoral».

L’acord entre el govern de l’Estat i Bildu, amb el qual es transferien les competències de tràfic al Govern Foral de Navarra, no em semblà cap immoralitat, ni tampoc crec que aquest acord humiliés les víctimes del terrorisme. De fet, tots els governs intenten aprovar els PGE pactant amb els adversaris, arribant a acords per fomentant l’encontre.

¿No és això el que va fer el 6 d’abril de 2000 el president José Mª Aznar, quan negocià amb UPN la transferència de Tràfic a la Policia Foral de Navarra? També el 10 de maig de 2009, al Senat espanyol, UPN va demanar el traspàs de les competències de Tràfic al Govern Foral de Navarra, que el bisbe Munilla blasmava. Igualment cal recordar que el president José M. Aznar cedí Tràfic a la Generalitat de Catalunya i cap bisbe no va considerar immoral aquest acord entre els presidents Aznar i Pujol.

I és que governar és pactar amb els adversaris, fomentar l’encontre i arribar a acords, com diu el papa. ¿O no va ser això la legalització del PCE, ERC i PSOE, a més dels sindicats? A més, ¿no va ser el president Aznar que va dir que en absència de violència es podia parlar de tot?

No crec que la cessió de Tràfic a Navarra hagi estat una immoralitat, com deia la piulada del bisbe Munilla, ni una humiliació a la Guàrdia Civil, més encara quan els agents d’aquest cos que no han volgut anar-se’n de Navarra, s’han quedat al territori foral amb altres funcions.

Per això la trobada de Maixabel Lasa, (vídua de Juan Mª Jauregui) víctima del terrorisme, amb Luis Carrasco, exmilitant d’ETA, és un exemple de diàleg per al bisbe Munilla.

Com deia Gandhi, «el perdó és la força dels forts». I el Papa Joan XXIII, home de diàleg i missatger de pau, deia: «Mai no vacil·lis a donar la mà; mai no dubtis a acceptar la mà que l’altre et dona».