Allioli popular

Xavier Domènech

Xavier Domènech

Sense all no hi ha allioli. L’all és essencial perquè dona el gust i la fortalesa característics a la popular salsa. A partir d’aquest fonament essencial, la barreja lligada pot contenir més o menys quantitat d’oli, i també altres ingredients en varietats imaginatives, com l’allioli de codony.

Quan la proporció d’oli de l’allioli és escàs, el gust d’all és tant intens que espanta molts paladars. Com més líquid daurat s’hi incorpora, més suau és el sabor i més persones l’accepten sense arrufar el nas. Però continua sent allioli, del qual sempre s’ha de poder dir que «en el principi existia l’all».

L’all del PP, l’essència que existí en el principi, és Alianza Popular, AP, partit creat el 1977 per concórrer a les primeres eleccions de la Transició en nom dels qui no renegaven del franquisme tot i acceptar, quin remei, jugar amb el reglament de la reforma. Entre els fundadors destacaven set exministres de Franco, liderats per Manuel Fraga Iribarne. AP era un all que tornava molt perquè enfonsava les seves arrels en la dictadura, i la població espanyola, que volia passar pàgina, els va relegar a la quarta posició en vots i diputats darrera de la UCD (la nova dreta de formes suaus i europees que liderava el també exministre franquista Adolfo Suárez), el PSOE i fins i tot el Partit Comunista.

La UCD era un conglomerat oportunista de generals sense tropa ni projecte compartit que aviat es va esmicolar. Molts dels seus quadres i electors van anar migrant cap a una AP que havia decidit suavitzar la seva potencia gustativa i aromàtica per fer-se més mengívola. Fins i tot es va refundar com a Partit Popular, homologable pel centre-dreta europeu. A mesura que incorporava ingredients de diversos orígens, la força de l’all s’anava dissimulant. Per a qui no s’hi fixés gaire, fins i tot podria passar per una maionesa. Però no ha acabat mai de desaparèixer, impregnant el gust profund, disposat a fer-se notar en mil i una ocasions. Només cal fixar-s’hi aquests dies, en què ha de triar amb qui balla el ball de governar.