TRIBUNA

Ripoll va dir prou! Manresa, seguirà el seu camí?

Oriol Gès

Oriol Gès

El passat dia 5 d’octubre hi va haver, a Manresa, una concentració –com les que feia temps que no es veien– a favor del civisme i en contra de la delinqüència i la inseguretat. Segons el Ministeri de l’Interior espanyol, aquesta inseguretat és deguda a l’increment d’un 13,30% dels actes delictius a la ciutat de Manresa (tal com ja apuntava Regió7 el 6 d’octubre). Han crescut els furts, els robatoris amb força, les sostraccions de vehicles, les ocupacions, les agressions sexuals, etc. Tot això, comptant-hi solament els fets denunciats, perquè una bona part dels actes delictius no es comuniquen atès que molts ciutadans saben que solen acabar en un no res.

La policia catalana veu com els criminals resten massa sovint impunes, i ells no tenen ni les eines ni el suport necessari de les institucions per a posar-hi fi. Fins i tot, fa uns dies un grup de delinqüents va assaltar la comissaria dels Mossos de Salt per emportar-se’n un detingut. Fins on hem arribat?

A Catalunya s’hi pateix una crisi estructural, i amagar-la dins un calaix l’empitjorarà encara més. Ja va essent hora que deixem de posar falses etiquetes per a mantenir allò que és «políticament correcte», i, si us plau, fem pinya per a solucionar els problemes socials i econòmics de la ciutat. Volem ciutats sense llei? Si delinquir surt gratis, la incivilitat i la delinqüència continuaran essent a l’ordre del dia. Malauradament, la classe política d’aquest país no se n’ha adonat com la criminalitat afecta negativament al creixement econòmic i al benestar de la població.

Certs col·lectius van intentar que la concentració fracassés, malparlant de les entitats convocants –gràcies pel vostre esforç i coratge!, tot sigui dit–, fent incòmode per a molts manresans la seva presència allà, perquè automàticament serien titllats «d’extrema dreta». Però resulta que hi eren presents alguns amics de la infància, la farmacèutica del barri, alguns botiguers farts que es vulneri la propietat del seu negoci, jubilats que volen anar a a treure la seva pensió sense el temor de ser atracats i també, gent jove.

A Ripoll van dir: prou!, amb l’Aliança Catalana de Sílvia Orriols, ara batllessa, farts de la decadència que patia la seva vila. Per què? Doncs, perquè els ripollesos volen viure tranquils a casa seva i hi tenen dret. Arreu del país, els catalans van perdent la por. Qui la faci, que la pagui! I que la paguin, per tant, els delinqüents, no la resta de catalans amb els nostres impostos.

Poso Ripoll com a exemple, perquè en les darreres eleccions municipals van escollir una batllessa a qui no li tremola el pols quan ha de fer tapiar un edifici ocupat, i que no pateix pel que li puguin dir quan fa complir la llei, denunciant, per exemple, als responsables policials d’estrangeria un immigrant irregular amb antecedents penals.

Potser amb una Orriols de batllessa a Manresa, i a d’altres localitats del país, alguns dels protagonistes de les estadístiques de criminalitat s’ho pensarien dues vegades abans de fer segons què. El bressol de Catalunya ha esdevingut un exemple d’ordre i civisme per a tots els municipis catalans que ha fet obrir els ulls a molts ciutadans. De ben segur que hi ha polítics manresans capaços de seguir-los, per passar a formar part de la solució i no del problema.