Castanyada sí, Halloween també

Queralt Casals

Queralt Casals

Avui és la nit de Tots Sants i se celebra una de les festes més tradicionals del nostre calendari: la Castanyada. Les castanyes i els panellets comparteixen cada cop més protagonisme amb les carbasses, els esquelets i les bruixes i, com cada any, quan s’acosta aquesta diada, que en origen feia homenatge als morts, s’obre a les xarxes un intens debat entre els defensors d’aquesta festa tan nostrada i els que es decanten per celebrar Halloween, en una mena de lluita entre la tradició i l’imperi de la globalització.

La Castanyada em remunta a la meva infantesa. Em recorda una època de fred intens i em venen a la memòria les mans gelades i l’olor del fum de les estufes de llenya i de les castanyes torrades al carrer de casa. Una festa de retrobament veïnal, sense molts escarafalls, però entranyable. Sense renunciar a tot això i sense que sembli un sacrilegi, crec que la Castanyada es pot combinar amb altres tradicions com és el cas del Halloween, que dona a aquesta nit un punt de divertiment. Si ho pregunteu als més petits de la casa, menjar castanyes al voltant del foc els fa certa il·lusió, però disfressar-se, decorar-ho tot amb ratpenats i carbasses i trobar-se amb els amics i amigues per tocar timbres i demanar llaminadures és molt més atractiu.

Potser pensareu que enlloc d’incorporar tradicions foranes seria més fàcil buscar la manera de fer més atractiva la Castanyada i, d’aquesta manera, preservar la tradició. Jo també ho he pensat. De fet, a banda del vessant més tradicional, també en té un de lúdic i a molts indrets del país, coincidint amb la festivitat, s’hi fan festes de tota mena. Però, modestament, crec que si sabem combinar bé les diferents tradicions i, sobretot sabem transmetre a les noves generacions d’on venim, les costums no perillen. Es tracta de fer pedagogia i inculcar les tradicions des de casa i també des de l’escola, que ja ho fa. D’aquesta manera, no hi renunciem.

Avui al meu poble es repartiran paperines de castanyes als nens i nenes de l’escola i els més grans faran parades a la plaça per fer calaix per al viatge de final de curs. I aquest vespre molts d’aquests infants i joves gaudiran d’activitats més pròpies de la tradició anglosaxona. Tot és combinable si se sap transmetre el sentit de cada cosa. Tots Sants sempre farà olor de castanyes i panellets i es tracta d’agafar el millor de cada costum i no ha de ser un problema que convisquin les Castanyades i les festes de Halloween. Castaween en diuen, no?