BROGIT

Altres dies mundials...

Víctor Feliu i Ferrer

Víctor Feliu i Ferrer

Com a continuació del passat escrit publicat en aquestes pàgines el passat 7 de novembre, vet aquí dos altres dies commemoratius importants que també se celebren aquest mes.

El dia 20 de novembre es commemora el Dia Mundial de la Infància. L’any 1954, l’Assemblea General de les Nacions Unides va recomanar celebrar el Dia Universal del Nen.

Posteriorment, el 20 de novembre del 1959 s’aprova la Declaració dels Drets del Nen. I després d’uns quants anys de negociacions amb governs de tot el món, líders religiosos, ONG, i altres institucions, el 20 de novembre del 1989 es va aconseguir aprovar el text final de la Convenció sobre els Drets del Nen, ratificat per 196 Estats. Per cert, es va acordar que la seva aplicació era d’obligació pels governs. A l’hora de la veritat , però, tal com passa amb altres documents aprovats per organismes internacionals, el seu compliment té molt a desitjar.

En els documents aprovats hi consta la protecció dels nens i nenes, els drets a l’educació, l’alimentació, l’habitatge i una atenció mèdica adequada. Referent a l’educació, segons dades de l’UNESCO corresponents a l’any passat, 244 milions de nens i adolescents entre 6 i 18 anys segueixen sense escolaritzar.

Referent a la salut, milers de nens i nenes continuen morint a causa de malalties previsibles com diarrees i xarampions. La desnutrició és una de les altres causes de la mortalitat dels infants. Segons l’UNICEF gairebé 3 milions (2.800.000) de nens i nenes moren a l’any per causes relacionades amb la desnutrició. Cada dia 13.800 nens i nenes menors de cinc anys moren per causes que es poden evitar i gairebé la meitat d’aquestes morts estan relacionades amb la desnutrició.

Referent a l’explotació infantil, diverses ONG denuncien que 160 milions de menors d’edat (entre 5 i 17 anys) són explotats laboralment, molts d’ells/es abans d’aprendre a llegir o escriure. Infants treballant en feines perilloses amb risc per a la seva salut; infants víctimes de màfies patronals; infants esclaus del treball a conseqüència de la seva pobresa....

Referent als infants afectats pels darrers conflictes bèl·lics, unes dades corresponents a l’any 2022 verificades per l’ONU: 7.622 menors van ser reclutats; 2.985 infants van ser assassinats i 5.655 mutilats; 3.985 nens/es van ser segrestats/des. Ara, a Ucraïna més de 500 nens/es han mort a causa de la violenta invasió russa i a la franja de Gaza més de 3.200 nens/es han mort per la brutal agressió israeliana.

I en aquest món tan conflictiu i contradictori, el darrer divendres de novembre coincideixen dos efemèrides: el Dia Mundial sense Compres (Buy Nothing Day–Green Friday) i el Black Friday. Una competència directe entre la invitació a no comprar durant 24 hores i la incitació al consumisme. L’empresa de comerç electrònic internacional Amazon (evitant donar xifres) cada any anuncia un rècord de vendes respecte a l’any anterior. Astuts com són, el «divendres negre» el perllonguen durant cinc dies (de dijous a dilluns).

Aquestes dues celebracions mundials (infància i consumisme) conviden a una profunda reflexió.