TRIBUNA

La CUP Berga fa càmping

Judit Vinyes

Judit Vinyes

Aquest any vam tenir concerts a cau d’orella i a preu d’or però amb foto d’una treva ad hoc, impostada entre els anticapitalistes i els grans empresaris berguedans. Allà, al feu cupaire per excel·lència, hi havia càntics en contra dels Barniol, ara bé, de cara a la galeria un bon somriure i avanti. Va sorprendre molts i a altres ens va quedar allò de, com dirien The Tyets, «si vols saber aquest secret per tres l’hauràs de canviar» ja que així mateix ha acabat, tapant un dels més grans secrets urbanístics que han passat a Berga en els últims anys.

Però la CUP no ens deixa de sorprendre mai i està a l’altura de les grans pel·lícules d’intriga que fan de la ciutat de Berga el punt neuràlgic de les seves accions. Ara ja sabem què amagava aquella foto de Patum. Ni més ni menys que una denúncia de Fiscalia, per unes ampliacions urbanístiques descontrolades en terreny agrícola protegit, i sense permís d’obres corresponent per realitzar les obres d’ampliació de les instal·lacions del càmping de Berga (Berga Resort). També s’hi incorporava una denúncia de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i una multa que recaptaria l’Ajuntament de Berga i que possiblement va pagar els concerts de Patum, i que van ser venuts com un gran èxit de precampanya electoral. Una jugada mestra al més pur estil cupaire que quan tot es descontrola entonen una melodia melodramàtica que aquest cop no els servirà per amagar, un cop més, la seva incapacitat per governar Berga.

Nosaltres en aquesta trama seríem com aquells policies que, lluny de les lleis imposades del silenci des de dins el consistori (pels grups d’ara i dels d’abans), avancen costi el que costi per estirar d’un fil, a poc a poc, fins arribar on som. El dia 28 d’octubre BeGI vam demanar accés a dos expedients i en una setmana es va desencadenar una sèrie de fets com si fos una traca que comença encenent la metxa i que acaba dinamitant tota l’estructura maliciosa encoberta.

Ni el millor guió d’una pel·lícula de suspens hauria previst aquest desenllaç, perquè si una cosa és clara és que l’equip de govern sempre actua a remolc, i en aquest cas disparant decrets a tort i a dret en contra dels empresaris ara encausats però que, per no haver fiscalitzat la feina quan tocava, pot suposar un altre descrèdit per a l’Ajuntament. Un càmping que ha crescut com els arbres feréstecs de la ciutat, que, segons el consistori, no cal podar, doncs igual, exactament. La permissivitat vers alguns ha fet que hi hagi hagut d’intervenir fiscalia.

Però no us penseu pas que en aquesta guerra d’interessos hi ha algun damnificat que no sigui la ciutat de Berga, o la seva gent, perquè mentre uns permetien que construïssin sense permisos, els altres es beneficiaven d’aquesta falsa amistat preparant una altra guerra amb el consistori que només farà que alentir les tasques dels tècnics municipals atrapats entre papers que ni tan sols existirien si s’hagués fet bé la feina al seu moment i amb el perill de quedar empantanegats en un altre recurs als jutjats.

I acabarem aquesta pel·lícula amb una menció especial per als companys de consistori, col·laboradors necessaris (essent-ne com són) que també són i n’eren coneixedors tant en la legislatura passada com en l’actual, i que, acatant la llei del silenci, fan de secundaris i es guanyen avui el premi als millors actors de repartiment.