BROGIT

La innocentada manresana

Víctor Feliu i Ferrer

Víctor Feliu i Ferrer

La gran innocentada manresana és la participació ciutadana. Aquesta innocentada ja fa anys que està a la cartellera municipal i l’espectacle ja comença a cansar. Cal reconèixer que el govern municipal manresà domina qualsevol gènere teatral: comèdia, farsa, melodrama...

De tant en tant, a les pàgines d’aquest diari apareixen queixes de ciutadans/es i d’entitats que recriminen a l’Ajuntament que els ignori sistemàticament. Davant la prepotència política que sempre té la raó absoluta, les entitats es veuen abocades a recórrer al Reglament de Participació Ciutadana per sol·licitar la consulta popular via referèndum (capítol III–article 15). Aquesta eina democràtica serveix (o hauria de servir) perquè la ciutadania es pugui expressar quan les decisions municipals poden hipotecar el seu benestar. El malestar de les entitats envers la peculiar manera d’entendre la participació ciutadana per part de l’Ajuntament és crònic.

La Plataforma Salvem Espais Verds de la Sagrada Família acaba de denunciar que ja fa vuit mesos que van demanar iniciar els tràmits per fer una consulta ciutadana sobre la ubicació de l’edifici de set plantes previst de construir-se al costat de l’escola Ítaca. La Plataforma es queixa que l’Ajuntament només els hi ha posat traves fins al punt que qui governa ha instat als impulsors de la consulta a desistir de fer-la.

La Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran, també figura entre els damnificats pel rebuig de l’Ajuntament a convocar consultes ciutadanes.

Recordatori per als polítics desmemoriats: el Reglament de Participació Ciutadana en el seu article 34.1 diu que els Consells de Districte es trobaran tres vegades a l’any. Doncs bé, aquest any 2023, no s’ha convocat cap reunió. Per cert, encara hi ha projectes aprovats l’any passat pendents d’executar-se. L’article 31 (b) parla de gestionar directament una part del pressupost municipal. L’import assignat a cadascun dels quatre Consells de Districte és de 30.000 euros anuals. En conjunt 120.000 euros que representa el 0,10% del pressupost municipal.

Continuant amb el Reglament, el Capítol III, article 37 diu que el Consell de Ciutat és el màxim òrgan de participació i que es reunirà almenys una vegada a l’any. Doncs bé, aquest any 2023 tampoc no s’ha reunit cap vegada.

I els Pressupostos Participatius? Doncs, en el seu dia van presentar-se en societat amb bombo i platerets. La darrera convocatòria va ser l’any 2019. L’import assignat a cadascun dels quatre projectes més votats era de 50.000 euros En conjunt 200.000 euros, el 0,18% del pressupost municipal.

Ajuntament de Manresa «dixit»: «El pressupost Participatiu també pretén promoure que la ciutadania no sigui simple observadora dels esdeveniments i decisions, i que pugui convertir-se en protagonista activa del que passa a la ciutat, aprofundint així en una democràcia participativa...» .

El Reglament de Participació Ciutadana és un manual de ciència-ficció que parla de: «l’apoderament», «els drets de la ciutadania», «el Govern Obert», «la democràcia directa», «la corresponsabilització en els afers públics», etc., etc. Un excel·lent guió per a la tradicional innocentada manresana.