BROGIT

Any nou, mateixos desitjos

Víctor Feliu i Ferrer

Víctor Feliu i Ferrer

Encetem un nou any i continuem repetint els mateixos desitjos. L’estupidesa humana ens obliga a insistir-hi any rere any. Uns desitjos que s’hauran de continuar reiterant durant molts anys.

Desig 1: Que s’acabin les maleïdes guerres i que la indústria armamentística es vegi obligada a tancar el negoci per manca de clientela. Segons l’informe del SIPRI (Institut Internacional d’Investigacions per a la Pau d’Estocolm) aquest darrer any els fabricants d’armes s’han vist superats per la demanda. L’any 2022 la despesa militar mundial va augmentar un 3,7% fins a arribar als 2,24 bilions (amb B) de dòlars. En els darrers vuit anys s’ha anat incrementant successivament. Segons l’UCDP (Programa de Dades sobre Conflictes d’Uppsala) l’any 2022 van morir 237.000 persones com a conseqüència de les guerres i conflictes armats en el món. Segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, en dos mesos i escaig, l’atac israelià a la franja ja ha provocat 20.674 morts i 54.536 ferits. I la suma de víctimes continua, dia rere dia.

Desig 2: Que s’acabi la fam en el món. El darrer informe de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) denuncia que 735 milions de persones pateixen fam en el món. Un fracàs de l’espècie humana, ja que segons l’organització es produeix el suficient per poder alimentar gairebé el doble de la població mundial actual. Uns 931 milions de tones d’aliments acaben a les escombraries cada any al món. Segons Oxfam Intermón la fam provoca una mort cada 28 segons a l’Àfrica Oriental.

Desig 3: Que s’acabi la violència de gènere. Un estudi de Nacions Unides indica que almenys 89.000 dones i nenes van ser assassinades l’any 2022 a tot el món a conseqüència de la violència de gènere. L’informe assenyala que més de la meitat d’aquests crims, uns 48.800 van ser comesos per les parelles, exparelles o altres familiars. Aquesta dada significa una mitjana de 133 dones i nenes assassinades cada dia per algun familiar.

Desig 4: Que s’acabi amb el racisme. La discriminació racial es manifesta de diferents formes ja sigui pel color de la pell, la ideologia, la procedència, la religió, el sexe, etc. Cada any el 21 de març se celebra el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial. L’any 2023 s’ha commemorat el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans que estableix que tota persona té tots els drets i llibertats sense cap distinció de raça, color, sexe, etc. Avui, però, el racisme, la discriminació racial i la xenofòbia segueixen afectant milions de persones a tot el món.

Desig 5: Que s’acabi la bretxa de gènere. En ple segle XXI és inconcebible que continuïn existint les desigualtats entre les persones, homes i dones. Segons l’informe de l’organisme internacional Fòrum Econòmic Mundial, es necessitaran 132 anys per aconseguir una paritat completa de gènere. Qatar amb un 62,7% és un dels països amb més bretxa de gènere del món.

Desitjos 6, 7, 8, etc... Cada lectora i lector poden continuar ampliant el llistat de desitjos per aconseguir un món millor. L’ésser humà, un animal racional que sovint es transforma en una bèstia irracional.