Lletres de canvi

Iniciem el 2024

Sílvia Gratacòs

Sílvia Gratacòs

Comencem l’any en un context de major adversitat, que l’any 2023, i quan els conflictes de Gaza i de Ucraïna no estan, ni de bon tros resolts, quan s’activen problemes en els punts estratègics de transport Marítim com és el Mar Roig que suposa retards en el lliurament de molts productes en els seus destins finals i que per tant suposa incrementar altre cop la inestabilitat en el preus d’algunes matèries primeres, i això implica un impacte negatiu en el creixement de l’economia, que durant l’any 2023 s’havia beneficiat de la moderació del preus energètics o, en el cas de Catalunya, de la recuperació del turisme, que segons hem sabut aquest darrers dies, ha batut rècords de despesa a casa nostra.

Segons el gabinet d’estudis de la Cambra de Barcelona, la previsió de creixement de l’economia Catalana per al 2024 serà del 1.8%, tot revisant a a la baixa les previsions fetes a meitats del 2023.

Aquestes previsions s’han estimat en base a dos factors claus: la moderació del consum prevista per al 2024 a les llars fruit de l’impacte dels preus dels aliments i també de l’impacte del increment d’interessos a les hipoteques i també en l’index de confiança empresarial, liderat per una estimació negativa de creixement del sector turístic.

Sembla però, que el que evolucionarà positivament és la inversió pública, que contrarestarà, de forma parcial, el creixement que no es produeixi en el sector privat, i per tant hi ha haurà alguns sectors, com són la Construcció o la Indústria, que se’n veuran clarament beneficiats.

De totes maneres, tot i que el Govern de la Generalitat ha posat el focus i l’accelerador en intentar que la indústria en el conjunt del nostre país representi el 25% del PIB, de moment comencem l’any amb una notícia negativa que és el tancament de la planta de iogurts de Danone a Parets del Vallés, fet que afecta directament 157 persones, i moltes d’altres d’indústries auxiliars que proveïen l’empresa de serveis. Només espero que les inversions milionàries que s’havien fet en aquesta planta en els darrers anys no s’hagin fet en base a recursos públics . No seria ni la primera ni l’última vegada que es deixen marxar empreses multinacionals sense que donin comptes dels diners públics que han rebut.

I no m’oposo pas a que s’aportin fons a les empreses que estan ubicades a Catalunya per afrontar noves inversions, sempre que vagin destinades a crear valor i mantenir i crear ocupació, però no m’agrada veure com a les petites i mitjanes empreses, que no tenen les mateixes influències o capacitat d’obrir portes, no se’ls posa pas gens fàcil.

En breu, des de Cambra de Manresa publicarem l’estudi d’evolució econòmica i empresarial de la comarca del Bages, que analitza les dades de tancament del 2021 (darrers balanços analitzats), que mostren les tendències de la nostra comarca.

Les dades mostren que el 2021 es va produir una recuperació parcial després de les conseqüències negatives que per a l’economia va tenir la pandèmia de la covid-19 i les mesures que es van portar a terme per tal de contenir-la. Així, es va registrar un lleu augment del nombre d’unitats empresarials, increment una mica més accentuat de la seva ocupació i un creixement encara més intens del seu valor afegit generat. Tot i que no va ser suficient per compensar la davallada produïda l’any anterior.

En fer l’anàlisi sectorial, es segueix constatant que poques unitats empresarials, amb un gran pes a la comarca, poden condicionar els resultats globals. Una forta concentració empresarial unida al pes del sector en termes de llocs de treball, impliquen un risc inherent de cara a possibles decisions de deslocalització o descens o tancament d’activitat.

Es manté la base sòlida del teixit exportador, sobretot, i com no pot ser d’una altra manera, a partir de les activitats industrials. I les taxes d’endeutament consoliden uns valors moderats tot i créixer lleument els anys 2020 i 2021.

De totes maneres des de Cambra de Manresa hem vist com l’any 2022 i sobretot l’any 2023 les exportacions (aquelles que no van destinades a països de la UE), han anat disminuint el seu pes dins de l’economia de la nostra comarca. Alguns factors han estat claus, com les exportacions del sector porcí, que s’han vist retallades pel tancament de la Xina, que ha aconseguit abastir-se de la seva pròpia producció. Però per la resta de sectors constatem un menor dinamisme de les exportacions a països tercers.

Haurem d’esperar a aquest primer trimestre per fer un anàlisi més acurat del que ens espera aquest 2024.

I com que diuen que fins el dia 15 es pot desitjar Bon any, doncs Bon any 2024!