Com superar la por a volar, una fòbia que afecta el 25% de les persones del nostre país

El psicòleg de l'Institut Psicològic Clàrita ens explica per què passa i com superar l'aerofòbia

Por a volar

Por a volar / VUELING

La fòbia que ens entra si volem o pensem a volar s'anomena aerofòbia i afecta el 25% de la població, normalment la solen patir les dones de més de 30 anys. Aquesta situació té una base emocional arrelada a traumes o inseguretats, les quals s'han de tractar per fer-li front. L'especialista de l'IPC ens explicarà com detectar-la i superar-la.

12 milions de persones agafen vols diaris, aquesta xifra sol disminuir notablement entre l'octubre i el maig, aproximadament, tot exceptuant èpoques de vacances com Setmana Santa o Nadal

Volar en avió està a l'ordre del dia, tant per motius de feina com per motius d'oci o salut, entre altres. Les tarifes econòmiques i l'àmplia varietat d'ofertes a diversos indrets del planeta, fan que cada vegada hi hagi més gent que decideixi fer una escapada amb avió, tot i que, les fòbies a aquests mitjans de transports continuen a l'alça. 

No fa falta haver patit cap episodi traumàtic en un avió per patir aerofòbia

Els accidents de trànsit aeri són escassos perquè la seguretat és extrema. La probabilitat de patir un accident aeri és mínima, comparada amb la taxa d'accidents i mortalitat que hi ha amb els accidents de tràfic terrestre. Així doncs, per què hi ha persones que tenen tanta por a viatjar amb avió? El psicòleg Carlos Sànchez Polo explica les possibles causes d'aquest temor:

  1. La genètica pot provocar que l'amígdala estigui hiperactiva
  2. L'estrès social per les condicions laborals o geopolítiques, per exemple
  3. Factors psicològics produïts per una mala gestió de les frustracions i emocions, entre altres

Com saber si pateixo aerofòbia

  • Em sento en estat d'alerta i el meu cap no para de construir pensaments catastrofistes abans de pujar a l'avió
  • No paro de menjar-me les ungles, de moure les cames, de parlar compulsivament...
  • Em començo a trobar malament, angoixa, malestar, palpitacions...

Aquests símptomes determinen que alguna cosa està passant en el nostre cos i que hi hem de posar remei. Els senyals d'alerta apareixen en l'àmbit cognitiu, conductual i fisiològic i donar una resposta immediata i una atenció psicològica adient és el factor clau per superar l'aerofòbia.

Qualsevol fòbia s'ha de tractar de manera efectiva fent front al problema, però amb ajuda i atenció personalitzada perquè l'estat d'ansietat i de pànic augmentarà de forma excessiva durant un període de temps, segons el nostre grau de trauma.

'Les persones amb tendència a viure la por d'una manera més intensa, així com aquells amb un perfil més obsessiu, tenen una major predisposició a desenvolupar una fòbia', segons l'Institut Psicològic Clàritas

Com fer front a l'aerofòbia

Com ja hem esmentat anteriorment, hem de fer front al problema i volar, però abans de fer aquest procés, hem de treballar les nostres emocions amb un especialista i buscar eines de suport per evitar passar un mal tràngol quan decidim acabar amb aquesta problemàtica que no ens deixa viure amb tranquil·litat.

La por i l'angoixa creixerà durant un temps perquè fer front a una situació de pànic és molt difícil i això ho hem de tenir en compte perquè la finalitat de la teràpia serà actuar de forma directa contra el problema i plantar-li cara. L'exposició a la fòbia es farà de forma gradual, mai d'una manera brusca i inesperada.