El dol a l’estiu: Com fer front a la pèrdua d’un ésser estimat durant les vacances?

Hi ha èpoques de l'any on la mort d'una persona propera pot ser més difícil de pair

Àltima ofereix un servei gratuït i especialitzat en l'atenció al dol

El dol és un procés que travessem després de la mort d'un ésser estimat

El dol és un procés que travessem després de la mort d'un ésser estimat / Shutterstock

J. Puig

L’estiu és una època que s’associa a moments d’alegria, d’oci i tranquil·litat. És el moment de l’any que va de la maneta amb les vacances. I també són uns dies que aprofitem per recuperar energies per fer front a la rutina diària i passar temps amb família i amics. Aquesta placidesa, però, pot convertir-se en un moment difícil si hem perdut una persona estimada i estem travessant un procés de dol.

Aquesta època de l’any està ple de records i memòries compartides. Moltes vegades tornem a llocs on hem gaudit i apareixen records compartits amb altres persones. Identifiquem l’espai amb elles i ens traslladem a moments que són inesborrables. Però si aquesta persona ja no hi és, els records i els sentiments poden ser molt diferents. Viure l’estiu i les vacances en dol pot ser una tasca difícil per a moltes persones.

El dol per la mort d'una persona estimada pot ser més difícil a l'estiu

El dol per la mort d'una persona estimada pot ser més difícil a l'estiu / Shutterstock

Com viure el dol a l’estiu?

Quan s'ha viscut la mort d'un ésser estimat en els mesos o dies previs a les vacances d'estiu és important molt important permetre's sentir i viure aquestes emocions, sense buscar la manera d'esquivar-les o dissimular-les. El dol és un procés complex i molt personal que moltes persones descriuen com una muntanya russa d’emocions com la tristesa, la ira, la negació...

En tot procés de dol és important:

  1. Permetre's experimentar i expressar les emocions pròpies de l'estat d’ànim, ja sigui de tristesa, d'ira, de confusió, de buit o qualsevol altra sensació.
  2. És important no jutjar-se a un mateix per tenir uns determinats sentiments o per tenir un estat d'ànim que no encaixa amb el que s'entén que són unes vacances d'estiu, i conèixer els límits per a saber buscar, quan faci falta, el suport que es necessiti.
  3. És recomanable saber trobar espais de calma on qui visqui el dol pugui respirar i processar aquestes emocions. La naturalesa, passejos en espais tranquils per la ciutat, estar a casa, i disposar d'aquests moments de tranquil·litat i solitud desitjada, són molt recomanables per a afrontar el dol des de la serenitat.
  4. També és guaridor poder compartir aquests sentiments amb amics pròxims, familiars o unir-se a grups de duel on poder compartir l'experiència viscuda i escoltar les d'altres persones que estan passant o han passat per una situació similar.

Com ha d’actuar l’entorn?

Sovint hi ha una pressió social per estar alegre. La societat viu de pressa i no deixa marge per poder experimentar emocions negatives. En un procés de dol, sobretot a l’estiu, és molt difícil. És important tenir en compte que la sensació d'absència pot ser encara més forta en un context on s'està envoltat de molta gent. I les actituds de l’entorn no poden ser de pressió.

Davant d’un context de dol, sobretot durant les vacances d'estiu, és important cercar sense por el consol en amics, familiars o grups de suport, que poden ser de gran ajuda. Això sí, aquest suport ha de ser des de l’acompanyament, sense jutjar a la persona i sense pressionar-la a estar bé. Frases com “la vida segueix” no ajuden. S’ha d’escoltar i respectar les necessitats de la persona que es troba transitant el dol.

“Amb el pas del temps, aprenem a viure amb la pèrdua i a honrar la memòria dels que ens han deixat”

El suport psicològic i emocional, un servei prioritari per Àltima.

Quan el procés de dol es converteix en un problema que no es pot afrontar, i més en un context vacacional, és recomanable cercar ajuda especialitzada.

Superar la mort d'un ésser estimat és molt més suportable quan s'està envoltat de persones que entenen el context. Disposar d'un equip de psicòlegs especialitzats en dol o assistir a grups de duel guiats per professionals ajuda a sentir-se comprès. A Àltima ofereixen un servei d'equips especialitzats per al suport emocional i psicològic de les persones que han perdut a un ésser estimat, un servei que, a més, s'ofereix de forma totalment gratuïta.

Áltima disposa d'un servei especialitzat en atendre el dol

Áltima disposa d'un servei especialitzat en atendre el dol / Shutterstock

Aquest equip de psicòlegs, disponibles les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any i sense límit de cobertura horària ni de nombre de trucades, està a la disposició d'aquelles persones que viuen el dol per a poder-les escoltar, aconsellar, atendre i donar pautes que les ajudin a bregar amb aquesta situació.

Un altre recurs per a poder afrontar aquest dol estival són els grups de suport. En aquests espais es pot compartir l'experiència i escoltar les vivències d'altres persones. Aquests grups de suport d’Àltima, guiats per psicòlegs que ajuden a expressar i aprendre a gestionar les emocions, són una eina clau per a poder canalitzar el dol.

Cuidar-se, la prioritat en un procés de dol

I davant totes aquestes emocions trobades que les vacances d'estiu poden suposar per a algú que està transitant un procés de dol, un element clau és el saber cuidar-se tant física com emocionalment.

  1. És molt important mantenir una rutina de son adequada.
  2. Alimentar-se de manera saludable i dur a terme activitats que permetin viure, sense que això faci que aquelles persones que estan vivint el dol se sentin malament. Els moments de plaer i benestar són necessaris.

Tal com afirmen des de l'equip de psicòlegs d’Àltima, el dol sempre es pot superar, però es tracta d’un procés gradual, una situació que demana temps i que, amb calma i paciència, permet arribar a viure de nou moments d'alegria i serenitat, fins i tot durant l'estiu i les festivitats que ens recorden a les persones que ens han deixat.

A mesura que passa el temps, i atenent el dol com correspon, s'aprèn a viure amb la pèrdua i a honrar la memòria de la persona que s'ha perdut.