La temporada de la grip tindrà una taxa de contagis moderada

La campanya de vacunació de la grip va començar el mes passat i arribarà fins al desembre per prevenir-la

La grip ja és aquí

La grip ja és aquí / Freepik

Álex Soler

La temporada de grip ja és aquí. Ha trigat, però amb l’arribada del fred, una de les malalties més habituals al nostre país torna a les notícies. La Generalitat de Catalunya dona per iniciada la campanya de vacunació davant la malaltia, començant a l’octubre i estenent-se fins al desembre. De moment, pels grups de risc, la vacunació encara és el mètode més efectiu per evitar el contagi i passar l’hivern sense patir els seus efectes.

Però, com serà la temporada d’enguany? Com sempre, tot el que es pugui dir i escriure són previsions i els resultats podrien acabar sent diferents. Segons l’última actualització del sistema de Vigilància de la Grip a Espanya de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica del Centre Nacional d’Epidemiologia, Catalunya està, juntament amb la Comunitat Valenciana i Casella-La Manxa, entre les regions amb una major taxa d’incidència, la qual cosa anticipa una temporada moderada pel que fa als contagis.

Segons el doctor Eiros Bouza, director del Centre Nacional de la Grip de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la temporada d’activitat gripal a l’hemisferi nord va començar el passat dia 1 d’octubre i s’estendrà fins al 31 de març de l’any que ve, segons indiquen les dades històriques. Tot i això, recorda que cada temporada és diferent perquè hi ha un grapat de variables que influeixen en la seva incidència, des del clima, fins a la densitat de població i altres factors, com la mateixa vacunació o la presència d’altres virus.

Segons destaca Bouza, la referència per saber com serà la temporada ens hem de fixar en l’hemisferi sud, on comença abans. «Pel que sabem, a l’hemisferi sud l’activitat ha sigut moderada i, en conseqüència, l’esperable és que no tinguem una activitat molt elevada, però no ho sabem, perquè si hi ha una cosa clara pel que fa a la grip és que no som capaços de predir amb precisió com serà l’activitat gripal», afegeix.

Segons els patrons més habituals de comportament de la malaltia, el doctor explica que, normalment, hi ha un increment dels contagis entre les primeres quatre o cinc setmanes de la temporada, que després es mantinguin elevats, però estables, durant unes setmanes o un mes per, finalment, caure.

«Amb aquest patró esperem que l’activitat gripal es concentri en dos mesos o en dos mesos i mig, arribant fins a l’hivern. Com es vacuna ara, la part bona és que com vacunem abans, es genera immunitat entre els vacunats també abans», detalla. Com en el cas de la Covid-19, la vacuna de la grip no només serveix per combatre el contagi, sinó també per millorar el pronòstic dels que no poden evitar contagiar-se del virus.

Bouza manté que la vacunació és l’eina més efectiva per combatre i prevenir la grip, tot i que admet que no té una efectivitat alta i apunta que, enguany, pot oscil·lar entre el 50% i el 70%. «Mai sabem quan apareixerà la grip, per experiència sabem que acostuma a fer-ho en el context de la temporada de vigilància de virus gripals i, tot i que la seva efectivitat no és òptima, la vacunació és la principal eina per prevenir-la», acaba.

Com evitem el contagi

No hi ha unes mesures que ofereixin plenes garanties que no ens contagiarem, ja que la grip té un potencial contagiós molt gran. El virus estacional de la grip es transmet de persona a persona, però existeixen situacions en concret que poden afavorir la propagació del virus i la infecció. Per exemple, quan una persona esternuda, allibera petites gotes de saliva que contenen el virus. Si una altra persona els respira, podria contagiar-se. Per això és fonamental cobrir-se nas i boca quan ho fem amb un paper o el colze.

D’altra banda, el contacte físic amb una persona contagiada pot transmetre el virus. Aquest risc augmenta si després ens toquem la boca, el nas o els ulls sense rentar-nos les mans. També hem de saber que la grip pot sobreviure petits períodes de temps en superfícies com els panys de les portes o els telèfons, per exemple.

Per tant, per tal de no contagiar-nos, hem d’evitar aquestes situacions prenent mesures com una higiene més eficaç de les mans, la cobertura de boca i nas amb un paper o el colze quan esternudem, evitar el contacte físic amb una persona contagiada o no compartir materials d’higiene personal ni estris de cuina amb persones que tinguin la grip.