Sols prendre Omeprazol? Coneix els problemes de salut que s'hi vinculen

Els beneficis i perjudicis de prendre inhibidors de la bomba de protons

Coneix la llista dels medicaments més consumits a Espanya el 2022

Saps per què és recepta l'Omeprazol?

Saps per què és recepta l'Omeprazol? / @ aleksandarlittlewolf

Quan una persona està malalta i ha de prendre diversos medicaments en un període curt o llarg de temps, el més recomanable és prendre un protector d'estómac. Per exemple, si t'has de prendre antibiòtics, en baixar les defenses del cos i, l'estómac és un punt molt susceptible a patir malestar per l'ús de certs medicaments es recomana fer ús d'aquest medicament. Tot i que, sempre es recomana fer-ho sota la prescripció del metge i no fer-ho per compte propi, sense prèvia consulta o recomanació.

Els inhibidors de la bomba de protons: Omeprazol

Aquests medicaments també es poden recomanar en casos de pesadesa d'estómac. A més, les persones que pateixen de reflux gastroesofàgic (ERGE), úlceres duodenals o reflux gàstric n'han de prendre per prescripció mèdica. El fàrmac representa un 6,51% del total de medicaments consumits i representa una despesa sanitària de 490 milions d'euros. En total, es dispensen 71.528 milions de caixes d'aquest fàrmac, arreu d'Espanya.

Els IBP (inhibidors de la bomba de protons) inhibeixen l'enzim encarregat de la producció d'àcid gàstric en les glàndules de revestiment de l'estómac.

Els medicaments més consumits a Espanya el 2022

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, els medicaments més utilitzats a Espanya són els següents, segons ordre de consum.

  1. Els inhibidors de la bomba de protons (IBP), conegut com a protector d'estómac amb la marca comercial d'Omeprazol. Aquest medicament és un dels més consumits arreu del món
  2. Els inhibidors de l'HMG CoA reductasa, es fan servir per controlar el colesterol
  3. Les anilides, o com tots anomenem la seva marca més comercial, el paracetamol
  4. Els derivats de les benzodiazepines, o sigui, Diazepam, Alprazolam... Medicaments per tractar l'ansietat i ajudar en processos de depressió, estrès i altres patologies
Els medicaments més consumits a Espanya

Els medicaments més consumits a Espanya / freepik

Problemes de salut vinculats a la pressa d'IBP (Omeprazol)

Cada medicament té una llista de possibles efectes adversos, els quals, es classifiquen com molt probables, poc probables o molt estranya probabilitat, entre altres. Aquesta llista, cada vegada, si la revisem, veure'm que va augmentant i és que, la química, en molts casos, ens salva la vida, però en altres, ens provoca altres efectes nocius per la nostra salut.

"Si la prescripció del medicament és inapropiada, no hi ha cap benefici esperable i es magnifica qualsevol efecte advers per lleu que sigui"

El president de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva

Com a reaccions adverses de l'Omeprazol (IBP) s'han trobat infeccions, deficiència de micronutrients o l'augment de risc de fractures.

En els últims dies han aparegut diverses notícies informant sobre una possible relació entre el consum d'aquest tipus de medicament i l'aparició de malalties com la demència. Això succeeix (suposadament) quan, l'IBP es pren de forma prolongada en el temps. 

A partir d'aquestes informacions i 'la creació de certa alarma "social", la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD) ha decidit renovar el seu article de posicionament sobre l'ús segur d'aquests medicaments, publicat el 2016 i elaborat pels doctors Carlos Martin de Argila de Prados, Julia López Cardona i Federico Argüelles-Arias. 

En la renovació han explicat de forma concloent que, prendre inhibidors de la bomba de protons a llarg termini és segur. A més, des de la SEPD s'insisteixen que, l'evidència científica sobre els efectes adversos d'aquests medicaments és escassa.

"Quan els inhibidors de la bomba de protons es prescriu en les indicacions d'ús establertes, els seus beneficis superen els possibles efectes adversos", doctor Agustin Albillos, president de la SEPD.